Licitaţii & galerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tablou al maestrului egiptean Mahmud Said (1897 - 1964) a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizate în Dubai pentru 2,43 milioane de dolari, un preţ-record pentru o operă semnată de un artist arab, informează AFP, citată de Mediafax.

Christie's, Dubai

Egipteni de milioane

Tabloul „Les chadoufs", ce prezintă ţărani egipteni cărând apă din Nil, a avut un preţ de pornire de 150.000 de dolari, potrivit casei de licitaţii Christie's. Identitatea cumpărătorului nu a fost făcută publică. Tabloul a aparţinut fostului primar al Jeddahului (Arabia Saudită), Mohammad Said al-Farès. 25 de opere făcând parte din colecţia sa privată au fost scoase la licitaţie de casa Christie's, fiind vândute pentru o sumă totală de 8,7 milioane de dolari.

Artmark, Bucureşti

După 20 de ani

Lucrarea „Maci" a lui Ştefan Luchian a fost vândută la preţul de pornire, 132.000 de euro, la licitaţia organizată de casa Artmark, la Grand Hotel Continental din Capitală, conform Mediafax. Casa Artmark a oferit spre vânzare aproximativ 40 de opere, semnate de Ştefan Luchian, Iosif Iser, Samuel Mützner, Hans Mattis-Teutsch, Theodor Pallady, Octav Angheluţă şi Mircea Ciobanu, Ion Pacea, Ion Alin Gheorghiu, alături de alţi artişti români de prim rang, lucrările făcând parte din colecţiile Tiberiu Puica şi George Ivaşcu. „Maci", de Ştefan Luchian, este considerată cea mai importantă lucrare a maestrului scoasă pe piaţă în ultimii 20 de ani, pictura fiind o operă majoră a perioadei de creaţie cuprinse între anii 1911 şi 1913. 

Sotheby's, New York

Autobiografie de vânzare

Celebra casă de licitaţii oferă un manuscris inedit de Mark Twain. „A Family Sketch" a fost descris de reprezentanţii Sotheby's drept „memorii intime şi introspective" ale faimosului scriitor american. Manuscrisul are 65 de pagini. Casa de licitaţii a făcut public anunţul chiar la timp pentru a coincide cu comemorarea morţii lui Mark Twain, care s-a stins la vârsta de 74 de ani. Potrivit Sotheby's, „A Family Sketch" reprezintă „capitolul absent" din autobiografia lui Twain. Cartea este dedicată fiicei preferate a autorului, Susy, care a murit de meningită la 24 de ani. Manuscrisul face parte dintre cele 200 de artefacte ale lui Mark Twain, a căror valoare este estimată la un milion de dolari. 

Bonhams, Londra

Statui cu trecut ambiguu

Patru sculpturi romane au fost retrase de la licitaţia organizată de Bonhams din cauza afirmaţiilor că ar fi fost furate din situri arheologice. Fotografii aflate în posesia Poliţiei sugerează că artefactele (busturi funerare şi o statuie de marmură a unui tânăr din secolul II d.Hr.) ar fi fost excavate ilicit. Un purtător de cuvânt al Bonhams a declarat pentru „The Guardian": „De câte ori se ridică o obiecţie serioasă referitor la provenienţa unui obiect, îl scoatem de pe piaţă până la finalul unei investigaţii interne. Suntem riguroşi când e vorba să ne asigurăm că vindem doar obiecte a căror provenienţă e limpede". Dr. David Gill, specialist în arheologie mediteraneană la Universitatea Swansea, a declarat că sculpturile aveau semne de sol care indicau că ar fi fost excavate în timpul unor săpături ilegale. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite