„La Dilema, anecdota primează!“ Cei trei redactori-şefi ai revistei, împreună în studioul Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei jurnalişti, în studioul Adevărul Live FOTO: Eduard Enea
Cei trei jurnalişti, în studioul Adevărul Live FOTO: Eduard Enea

Elena Ştefoi, Mircea Vasilescu şi Sever Voinescu s-au reunit pentru prima oară în studioul Adevărul Live, cu ocazia aniversării a 23 de ani de la primul număr al revistei. Ei au trasat începuturile legendarei reviste, dar au şi deplâns faptul că nu se mai află printre noi oameni ca Zigu Ornea, Alex. Leo Şerban, Magdalena Boiangiu sau Tita Chiper.

Premieră în media românească: cei trei redactori şefi pe care i-a avut revista Dilema veche de la înfiinţare şi până în prezent, Elena Ştefoi, Mircea Vasilescu şi Sever Voinescu, s-au întâlnit în studioul Adevărul Live, vineri, 29 ianuarie, de la ora 15.00, într-o ediţie specială, moderată de jurnalistul Florin Ghioca.

Florin Ghioca a punctat faptul că este pentru prima oară când această „tripletă“ se reuneşte într-un studiou. Elena Ştefoi şi-a reamintit că, în toamna lui 1992, tocmai se despărţise amiabil de revista tinerilor scriitori „Contrapunct“ a Uniunii Scriitorilor, iar Carmen Firan a sunat-o la telefon, propunându-i un proiect şi menţionându-i că Andrei Pleju este deja „on the board“.

La sfârşitul lui decembrie 1982, se formase deja un mic nucleu în jurul d-lui Andrei Pleşu (şi, imediat, al lui Zigu Ornea). „Eu l-am adus pe Alex. Leo Şerban, pe care-l cunoşteam şi cu care mai lucrasem“, a reamintit Elena Ştefoi. Li s-au alăturat Radu Cosaşu, Magdalena Boiangiu sau Tita Chiper (fosta soţie a romancierului Alexandru Ivasiuc, care nu mai lucrase în presă).

„Mă simt ca un mastodont“, a mărturisit Mircea Vasilescu, fiind singurul prezent neîntrerupt de la înfiinţarea revistei din 1993. Fostul redactor-şef (din 1998 până anul trecut) susţine că, de când a părăsit postul, nu mai ştie ce să facă cu zilele de luni şi marţi. „O revistă se face dansând“, a reamintit Mircea Vasilescu vorbele lui Radu Cosaşu, după care s-au ghidat de-a lungul anilor membrii redacţiei.

Actualul redactor-şef Sever Voinescu a recunoscut că, aşa după cum se exprima anterior Mircea Vasilescu, este unul dintre tinerii care au crescut cu „Dilema“ şi au venit la revistă „cu scrisorica“, se întâmpla în anul 1995. Din 1996 are o rubrică neîntreruptă în paginile revistei, la propunerea Magdalenei Boiangiu.

„Numitorul comun al redacţiei este acest spirit, numit deja dilematic“, a concluzionat Sever Voinescu. El a povestit că, la o şedinţă recentă, când i s-a părut că atmosfera-i prea frivolă, i s-a atras atenţia de către un coleg: „Sever, anecdota primează!“.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite