Începe Festivalul Internaţional de Teatru Idiş, o sărbătoare a comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern, directorul Teatrul Evreiesc, s-a luptat foarte mult pentru renovarea instituţiei FOTO: Eduard Enea
Maia Morgenstern, directorul Teatrul Evreiesc, s-a luptat foarte mult pentru renovarea instituţiei FOTO: Eduard Enea

Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST va fi organizat în perioada 20-27 noiembrie, la Bucureşti, de Teatrul Evreiesc de Stat, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, în România, la Iaşi, în anul 1876, de către scriitorul şi artistul Avram Goldfaden.

Timp de opt zile, în perioada 20-27 noiembrie, trupe de teatru profesioniste de limbă idiş din Statele Unite, Israel, Franţa şi Polonia, dar şi formaţii şi interpreţi de muzică klezmer de renume mondial vor aduce în atenţia publicului bucureştean cultura idiş, sub toate aspectele sale. Festivalul va găzdui şi o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiş (de luni până vineri, de la ora 11.00, la Teatrul Evreiesc de Stat) realizate de personalităţi de renume: David Esrig, Zalmen Mlotek, Schmuel Atzmon şi Rafael Goldwaser, precum şi lansări de carte şi expoziţia Baraşeum – o istorie în imagini a activităţii Teatrului Evreiesc de Stat.

Programul manifestărilor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST este disponibil pe site-ul oficial www.tesfest.ro. Accesul este liber la toate evenimentele şi spectacolele, pe bază de rezervare.

„Festivalul Internaţional de Teatru Idiş se adresează publicului larg (români şi străini) din toate categoriile de vârstă, pentru a deschide prin mijloace de expresie specifice o poartă de cunoaştere, contribuind astfel la înţelegerea, acceptarea şi apropierea între culturi”, spune directorul TES, actriţa Maia Morgenstern.

Festivalul debutează duminică, 20 noiembrie, de la ora 18.30, cu un concert de pian al artistului american Zalmen Mlotek, urmat de spectacolul Stele rătăcitoare, o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat. Marţi, 22 noiembrie, de la ora 19.00, este programat un spectacol-eveniment: Nuntă în Fernwald, o coproducţie internaţională Teatrul Evreiesc de Stat & Teatrul Naţional Idiş Folksbiene (SUA). Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, Le Théâtre en L’Air (Franţa) prezintă spectacolul Unchiul Arthur, urmat de concertul Yiddish Art Trio (SUA).

teatrul evreiesc de stat

Festivalul continuă joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Bei Mir Bist Du Shein (Teatrul Yiddishpiel, Israel), urmat de reprezentaţia The Essence: A Yiddish Theater Dim Sum (SUA). Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.00, spectatorii sunt aşteptaţi la spectacolul Shir Hashirim, în interpretarea Teatrului Zydowski, din Polonia, urmat de un concert A. G. Weinberger.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, are loc spectacolul Reflecţiile unui poet rătăcit (Teatrul Idiş Joseph Papp, SUA), urmat de spectacolul muzical Stand-up Lechaim!, în interpretarea Maiei Morgenstern şi a celor de la Bucharest Klezmer Band. Prima ediţie TES FEST se încheie duminică, 27 noiembrie, de la ora 19, cu spectacolul Astă seară: Lola Blau, în interpretarea Teatrului Evreiesc de Stat, urmat de o nouă reprezentaţie a concertului Stand-up Lechaim!.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST (Bucureşti, 20-27 noiembrie 2016) este organizată de Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Institutului Cultural Român (ICR), Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) şi Uniunii Teatrale din România (UNITER). Partener: Carrefour România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite