Ideo Ideis #17, despre (re)vederi. 32 de artişti se întorc în Alexandria pentru a oferi training şi mentorat trupelor de teatru de liceeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Alexandra Iftime
Foto Alexandra Iftime

La cea de-a 17-a ediţie, revenirea Festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează şi revederea cu mentorii şi trainerii a căror prezenţă la Ideo Ideis a devenit deja o tradiţie. Între 15 şi 21 august, adolescenţii din 10 trupe de teatru vor fi ghidaţi de o echipă de 32 de artişti de referinţă, într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate.

Liviu Pintileasa, Florentina Ţilea şi Gabriel Răuţă se alătură în acest an mentorilor, iar printre noutăţile absolute ale ediţiei se numără două ateliere unde participanţii vor experimenta procesul de creaţie din spatele machiajului de scenă şi realităţii virtuale. 

„Reîntoarcerea la Ideo Ideis în Alexandria e ca un sentiment de eliberare: se restabileşte o ordine, se vindecă o rană, se revine la o normalitate. De-abia aştept revederea!’’, spune actriţa Corina Moise. 

Fiecare dintre cei 150 de liceeni va alege un fel nou în care să-şi provoace creativitatea în unul dintre cele 10 ateliere de arte alăturate. Pe lângă fotografie, muzică, dans, film şi scriere creativă, în premieră în istoria festivalului, participanţii sunt invitaţi să facă primii paşi în lumea machiajului de teatru, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creaţia şi producţia VR, în cadrul atelierului multimedia susţinut de Marius Cătălin Hodea. 

Lista profesioniştilor care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate continuă cu fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean şi Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) şi Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov şi regizoarea Andreea Borţun - unul dintre fondatorii Ideo Ideis. Timp de trei zile, pentru participanţi, artele vor deveni instrumente de (re)conectare la sine şi la ceilalţi.

Întâlnirile cu mentorii le vor oferi trupelor de liceeni inspiraţie şi motivaţie, amplificând căutările creative din timpul atelierelor şi încurajându-i pe adolescenţi să le continue în parcursul lor personal şi în comunităţile din care fac parte. Mentorii Ideo Ideis #17 sunt: Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoşteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuţă, Liviu Pintileasa, Florentina Ţilea, Istvan Teglas şi Maria Obretin. Întâlnirile cu ei (re)creează spaţiul safe unde nu există răspunsuri greşite, ci doar chestionări curajoase ale prezentului.

„Aştept cu mare nerăbdare reîntoarcerea festivalului ‘acasă’ pentru că este, într-un fel, şi o întoarcere a mea la mine însămi în urmă cu trei ani. Am visat la momentul ăsta în fiecare an în care festivalul a luat noi forme: la săptămâna asta în care timpul parcă se opreşte în loc, sălile alea de sport, curţile şcolilor, scenele, Conciato şi-ntreg oraşul parcă ne aparţin, iar noi toţi - copii, traineri şi mentori deopotrivă - părem că ne hrănim şi trăim doar cu emoţie şi bucurie. Abia aştept!’’, spune Judith State. 

Programul de mentorat şi ateliere va fi întregit şi la această ediţie de evenimente dedicate publicului de toate vârstele din Alexandria - comunitatea în care s-a născut festivalul de teatru tânăr în urmă cu 16 ani. Pentru adolescenţii din trupele de teatru, dar şi pentru iubitorii de teatru şi film din oraş, Ideo Ideis #17 vine cu o selecţie şi mai bogată de evenimente în aer liber: spectacole de teatru pentru cei mari şi cei mici, proiecţii outdoor, întâlniri cu artişti şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară, dar şi ateliere creative la care publicul va fi invitat să se înscrie.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite