“I-am scris o scrisoare Prințului Harry”. Cum l-a convins Ana Nicolau, CEO Nemira să publice cartea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  prima săptămână de la lansare, REZERVĂ a devenit cea mai rapid vândută carte de non-ficțiune din toate timpurile, intrând în Guiness Worls Records. Cum a câștigat Nemira licitația pentru România.

REZERVĂ, volumul de memorii al prințului Harry Sursa foto Editura Nemira
REZERVĂ, volumul de memorii al prințului Harry Sursa foto Editura Nemira

“I-am scris o scrisoare Prințului Harry” sau cum a reușit Nemira să aducă REZERVĂ în România

La nivel internațional, cartea de memorii a Prințului Harry s-a vândut în peste 3.2 milioane de exemplare, în format tipărit, digital și audio.

Cartea de memorii a Ducelui de Sussex a stabilit un record și în România. Editura Nemira a epuizat la doar o zi de la lansarea cărții primul tiraj de 15.000 de exemplare.

Din noua ediție Adevărul Live,  realizată și moderată de Antoaneta Banu, află cum a reușit Ana Nicolau, CEO Nemira să-l convingă pe Prințul Harry să publice cartea sa de memorii REZERVĂ în România.

În urmă cu un an și jumătate, editura a început să lucreze la carte. Agenții de la Penguin Random House au demarat selecția de edituri și în România, trimițând o informare că acest proiect urmează să prindă contur. Ana Nicolau spune că  a primit două pagini de informații, prin care editura era întrebată dacă este interesată să liciteze pentru acest titlu.

Iată ce povestește CEO Nemira despre tot acest proces deloc ușor dar urmând un protocol strict:

„Am considerat o oportunitate de neratat, pentru că eu vad acest volum nu doar ca fiind memoriile unui om care ține paginile presei de câteva decenii. REZERVĂ este și cartea-document istoric, pentru că avem șansa să patrundem dincolo de zidurile palatului regal de la Londra. La licitația au contat propunerea financiară, planul și strategia de marketing și PR, dar și  o scrisoare pe care editorul trebuia să o adreseze Prințului Harry, încercând să-l convingă. Ceea ce i-am scris Prințului Harry rămîne între mine și el ”

Eu înțelege foarte bine perspectiva lui și lupta internă care se dă într-un om pus față în față cu moștenirea lui”

La licitația pentru România au participat nouă mari edituri, ceea ce este foarte rar.  De obicei, la o licitație pentru pentru un titlu participă două, trei edituri. Nemira a câștigat licitația.

„Eu înțeleg foarte bine perspectiva lui( a Prințului Harry) și lupta internă care se dă într-un om pus față în față cu moștenirea lui. Eu,  la rândul meu sunt a doua generație în editura Nemira. Tatăl meu (n.r. Valentin Nicolau, dramaturg de succes și fost președinte al Televiziunii Române) a fondat Editura Nemira, iar eu am preluat-o brusc, la moartea lui acum opt ani. Eu pot să înțeleg foarte bine ce poate să însemne să îți pivești familia, nu doar din simpla relație tată-copil, ci și ca o relație de business, de mentorat. Eu ânțeleg  și cât de complexă devine apoi viața pentru tine. Mie mi s-a părut că avem acest lucru în comun” spune pentru Adevărul Live, Ana Nicolau.

Editura a cumpărat cartea în blind, la vremea respectivă nici nu exista un manuscris, acesta devenind disponibil cu câteva luni înainte de lansare. Nici chiar Ana Nicolau  nu a avut acces la manuscris, decât după apariția cărții.

Manuscrisul a fost ținut în condiții de securitate maximă, doar traducătorii care au lucrat la și echipa de redactori -corectori a avut acces la acesta.

Nemira a avut patru traducători care lucrau în același timp la manuscris care a ajuns la ei cu două luni și jumătate înainte de lansare. Echipa a avut foarte puțin timp la dispoziție pentru traducere. S-a lucrat sub presiunea termenului de lansare,  iar cei patru traducători au împărțit această carte, fiecare având acces doar la partea lui de traducere, totul din rațiuni de securitate.

Ana Nicolau spune că manuscrisul original a fost transmis editurii Nemira  într-un program securizat în cloud, pentru că aceasta este practica la astfel de  lansari speciale, unde securitatea contează.

În acest moment, REZERVĂ, volumul de memorii al prințului Harry, este disponibil în librării, pe nemira.ro , pe audiotribe.ro în format audiobook (în lectura actorului Alexandru Unguru ) și ebook .

Urmărește integral ediția din Adevărul Live și află și mai multe amănunte despre REZERVĂ și ce apariții noi pregătește editura Nemira.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite