Hollywood Reporter, despre „Roxanne”: „o nouă încercare a cinematografiei româneşti de a prezenta perioada lui Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Pavlu, în rolul lui Tavi Ionescu, din filmul "Roxanne".  FOTO: cinemagia.ro
Şerban Pavlu, în rolul lui Tavi Ionescu, din filmul "Roxanne".  FOTO: cinemagia.ro

Publicaţia americană Hollywood Reporter scrie, într-o cronică a filmului „Roxanne” (2013) de Valentin Hotea, cu Diana Dumbrava şi Şerban Pavlu în rolurile principale, că producţia este una potrivită pentru televiziune.

Lungmetrajul „Roxanne”, al regizorului Valentin Hotea (46 de ani), a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno de anul acesta (7 - 17 august), unde a fost selectat în secţiunea „Cineasti del presente”.

„Cu Şerban Pavlu - protagonistul filmului «Toată lumea din familia noastră» de Radu Jude - în monotonul rol al lui Tavi şi cu Diana Dumbravă, în rolul unei femei glaciale, responsabilitatea de a aduce energie şi umor în acest film cade pe umerii actorilor care interpretează  rolurile secundare, Anghel Damian şi Adrian Văncică”, scrie Hollywood Reporter. 

Cu toate acestea, publicaţia americană remarcă meritele tehnice ale filmului ce „respiră aer de producţie TV în fiecare cadru”.

Publicaţia de specialitate consideră că pelicula este o producţie potrivită mai degrabă pentru televiziune şi că ar putea face parte selecţia unor festivaluri mai puţin pretenţioase. 

„Aşa cum scria William Faulkner: «trecutul nu moare, nici măcar nu trece». Aceasta este o lecţie învăţată cu vârf şi îndesat de protagonistul filmului lui Vali Hotea, un lungmetraj aflat la maturitate şi o nouă încercare a cinematografiei româneşti de a prezenta perioada lui Ceauşescu", adaugă Hollywood Reporter.    

„Roxanne” prezintă povestea lui Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 38 de ani, care îşi împarte existenţa între grafica pe calculator, mama sa, care este bolnavă, şi Oana, prietena lui. Totul se complică pentru Tavi în ziua în care hotărăşte să îşi ceară dosarul de la Securitate: află că s-ar putea să fi avut un băiat cu o fostă prietenă din liceu.

După premiera mondială de la Locarno de pe 17 august, pelicula „Roxanne” a fost proiectată pentru prima dată în România, în închiderea Festivalului Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării. Lungmetrajul va ajunge în cinematografele din România pe 11 octombrie.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite