GALERIE FOTO „The Eyes Of War” fotografii uluitoare ale celor orbiţi în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoană care şi-a pierdut vederea în al Doilea Război Mondial FOTO:		huffingtonpost.com
Persoană care şi-a pierdut vederea în al Doilea Război Mondial FOTO: huffingtonpost.com

Fotograful Martin Roemers a realizat un album cu 40 de fotografii alb-negru conţinând imaginea a 40 de supravieţuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Fotografiile au fost numite „The Eyes Of War” (Ochii celor care au văzut războiul) şi sunt de o duritate rar întâlnită.

Înainte de război aceştia se diferenţiau în funcţie de vârstă, statut social, sau ţara de provenienţă, dar, după terminarea războiului, au devenit simple victime, relatează Huffington Post.

Fiecare fotografie este însoţită de un interviu în care persoana respectivă povesteşte circumstanţele în care a orbit în timpul războiului şi cum i s-a schimbat viaţa de atunci.

Poveştile pe care le dezvăluie imaginile sunt dure, pline de suferinţă, dar oneste.

Anja Stupp spune că şi-a pierdut vederea în copilărie, în timp ce se juca în pădure. Ea a găsit ceea ce, cu mintea ei de copil credea că este un cufăr vechi, dar care s-a dovedit, până la urmă, a fi o mină anit-tanc. Când „cufărul” a explodat, Ana a orbit şi toţi ceilalţi copii, care se jucau cu ea, au murit.

Poveştile victimelor sunt pline de durere: „Ştii ce mi-ar fi plăcut? Să pot să-mi văd copiii pentru un minut sau măcar pentru o secundă”, afirmă Elena Griczienko.

Fotografiile şi interviurile, compilate în cartea „The Eyes Of War” (Ochii celor care au văzut războiul), sunt expuse la muzeul  Kunsthal din Rotterdam (Olanda), până pe 26 august.

Imaginiile înfăţişează consecinţele izbitoare ale războiului. Mult mai îngrozitoare decât cicatricile fizice sunt cele ale sufletului: sentimentele de durere şi pierdere ce plutesc pe expresiile lor asemenea fantomelor.

Atenţie: Imaginile de mai jos pot fi şocante pentru unii cititori.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite