FOTO România pitorească, în ilustratele unui soldat german din Primul Război Mondial

0
0
Imagine cu o familie de ţigani în timpul primului război mondial
Imagine cu o familie de ţigani în timpul primului război mondial

Un inedit album cu imagini alsolut fascinante din România începutului de secol XX. Cele nouăsprezece cărţi poştale au fost trimise în anii 1917-1918, de către acelaşi soldat – semnat întotdeauna “Papa” – familiei sale din Chemnitz, Germania.

Destinatarul este Frau Emma Weinreich. Fiecare mesaj începe cu “Draga mea” sau “Dragă Emma, dragă Fiule”.

Multe cărţi poştale poartă semnătura fotografului O. Miehlmann, din Hamburg. Toate ilustratele au fost trimise din Bucureşti, cu excepţia uneia, expediată din Odessa.

Emoţionant să ai în mâini sufletul unui om al cărui destin îţi e necunoscut, istoria unui străin împletită cu istoria atât de veche a ţării tale.

Splendidele cărţi poştale în alb-negru, două color, poartă amprentele şi mirosul istoriei vechi, trăite personal. Perspectivele sunt diverse, fiind foarte interesante alegerile pe care le face soldatul. Străinul filtrează imaginile reprezentative prin care prezintă familiei ţara în care a ajuns: ţărani pitoreşti în costume naţionale, caravane de ţigani, turci pe malul Dunării, tineri saşi, maşini de epocă, vânzători stradali,  case tradiţionale cu pridvor, Castelul Peleş şi Comandamentul German din Bucureşti (Ministerul Lucrărilor Publice), un călugăr citind pe o bancă, scene bucolice la culesul viilor. Nu ştiu cum circulau aceste cărţi poştale, unde erau de găsit, cum se intra în posesia lor. Să fi fost oare cumva distribuite doar soldaţilor aflaţi pe teritoriul României? Imaginile conturează o imagine cu totul specială a ţării.

Click aici pentru a vedea o galerie inedită de imagini din România, din timpul Primului Război Mondial

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite