FOTO Războinici, poeţi, actori şi femei frumoase, în expoziţia de gravură japoneză de la Muzeul Naţional de Artă al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravură realizată de artistul japonez Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) FOTO Muzeul Naţional de Artă al României
Gravură realizată de artistul japonez Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) FOTO Muzeul Naţional de Artă al României

În perioada 1 august – 20 octombrie Muzeul Naţional de Artă al României va găzdui expoziţia de gravură japoneză „Imagini ale lumii trecătoare: Războinici şi poeţi, actori şi femei frumoase. Gravuri de Utagawa Kuniyoshi.“, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 31 iulie de la ora 18:30.

Expoziţia prezintă o selecţie de cincizeci şi nouă de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai puternicei şcoli Utagawa, care a dominat cea mai productivă etapă a gravurii policrome japoneze. 

Gravurile, majoritatea expuse în premieră, ilustrează câteva dintre temele majore ale lui Kuniyoshi. Ele oferă o imagine de ansamblu, cuprinzătoare dar nu exhaustivă, asupra operei acestui artist extrem de talentat şi imaginativ, maestru absolut al gravurii reprezentînd războinici şi eroi.

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care Secţia de Artă Orientală îşi propune să valorifice patrimoniul de gravură japoneză al muzeului, destul de puţin cunoscut publicului.

Exponatele pot fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 11:00-19:00 în Salile Kretzulescu ale Muzeului Naţional de Artă, iar de la 1 octombrie programul de vizitare va începe la ora 10:00 şi se va încheia la ora 18:00. Preţul unui bilet este de 4 lei, dar vizitatorii vor avea gratuitate în prima miercuri a fiecărei luni.

Utagawa Kuniyoshi a produs o cantitate impresionantă de lucrări care înfăţişează episoade memorabile din istoria veche a Japoniei, încleştările dintre clanurile Taira şi Minamoto, faptele de arme ale unor eroi exemplari sau legende foarte cunoscute. Kuniyoshi a transpus în gravuri faimoasa poveste a celor patruzeci şi şapte de rōnini, bazată pe un fapt real, devenită subiect literar şi artistic de relevanţă naţională, sub numele de Chūshingura (Tezaurul vasalilor fideli).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite