Financial Times, despre „Poziţia copilului“: „O disecare anatomică a oamenilor, a societăţii şi a relaţiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Financial Times“ apreciază că producţia „Poziţia copiluui“, care este propunerea românească la premiile Oscar din 2014, reprezintă „disecarea anatomică a oamenilor, a societăţii şi a relaţiilor; drama ca documentarea unei patologii“.

Jurnaliştii publicaţiei americane consideră că „Poziţia copilului“ constituie „o bună definiţie a cinematografiei româneşti“ şi analizează sinopsisul filmului: „Luminiţa Gheorghiu este o mamă la 60 de ani, din clasa mijlocie, având în continuare o frumuseţe patriciană, cu ochii trişti ce strălucesc ca nişte diamante neobosite“, dar care „îşi adoră fiul, pe Barbu“, interpretat de Bogdan Dumitrache, un bărbat care a „fugit“ din cuibul matern.

„În momentul în care Barbu omoară un copil într-un accident de maşină, incidentul reprezintă oportunitatea prin care Cornelia poate să-şi manifeste calitatea de mamă. Ea va interveni pentru a-l salva: încearcă să o opreşti. Ea va ajuta cu bani, sfaturi, cu intervenţii perseverente“, mai scrie publicaţia.

Regizorul Călin Peter Netzer acordă poveştii sale, potrivit celor de la „Financial Times“, „un pozitivism ironic: toate mişcările Corneliei sunt corecte. Ea vorbeşte cu celălalt şofer care asistă la accident, încearcă să cumpere tăcerea, angajează avocaţi şi îl împinge pe Barbu să meargă să ceară iertare familiei îndoliate pentru durerea provocată“.

„Un coşmar pe timpul zilei“

Jurnaliştii apreciază că jocul actoricesc este minunat şi, filmat „ca un coşmar care se desfăşoară în timpul zilei, lungmetrajul are un puternic punct culminant“. Din acest motiv, ei consideră că nu e nimic surprinzător în faptul că pelicula a câştigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta. 

Lungmetrajul „Poziţia copilului"'“, în regia lui Călin Peter Netzer, a mai câştigat premiul pentru cea mai bună peliculă la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie), în timp ce Luminiţa Gheorghiu a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din acest film. Totodată, pelicula a fost desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin“.

"Poziţia copilului", cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite