Dramaturgul Valentin Nicolau, despre „Basmania“: „În cartea mea, inimile  nu bat, ci cântă”

0
0

Cunoscut în primul rând pentru textele sale dramatice, premiate şi jucate pe diverse scene din România, Valentin Nicolau a vorbit, la Adevarul Live, despre romanul fantasy, „Basmania. Răspântia gândurilor”, apărut la Editura Nemira, într-o prezentare grafică specială, cu ilustraţii realizate de Tudor Popa. Cartea va fi lansată sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 13.00, la Târgul Gaudeamus.

La eveniment, vor fi prezenţi actorii Coca Bloos şi Marius Manole, care vor citi fragmente din carte.

Primul volum al proiectatei serii „Basmania”, care va avea lansarea sâmbătă la Gaudeamus, propune o călătorie în lumea basmelor, din care se naşte un univers utopic şi paralel, care pe de o parte funcţionează ca o poveste de aventuri, atrăgătoare şi plină de suspans, iar pe de altă parte, are rădăcini adânci în psihologia colectivă, propunând o subtilă formă de sondare a subconştientului.

Despre experienţa acestei cărţi, Valentin Nicolau spune:

„Lucrând la <Răspântia Gândurilor>, prima parte a romanului fantasy Basmania, am trăit un proces fabulos de cunoaştere. Contactul cu lumea basmelor e unul remarcabil, chiar şi numai din poziţia de cititor, deoarece intri în legătură cu forme ale sacrului.”

"Romanul poate fi citit şi de copii şi de părinţii copiilor", a spus Valentin Nicolau.

image

"Basmania  a venit într-un fel straniu, nu a fost vorba de o scriitura obişnuită. Este un summum al cunoaşterilor mele din diverse zone, dacă nu pot spune un lucru într-un spaţiu ştiinţific, o pot face printr-un basm.

Mi s-a reproşat că sunt un tată de duminică. Fiica mea mi-a reproşat că nu petrec mai mult timp cu ea. Atunci, am scris într-o noapte o poveste", a povestit Valentin Nicolau cum a trecut de la a scrie dramaturgie la a scrie basme.

A scrie basme e un antidot la bătrâneţe, a precizat dramaturgul.
Dacă lumea Basmaniei nu ar mai exista, ar fi foarte trist. Nu putem trăi fără poveste, fără vise. Omul are nevoie de visare, avem nevoie să ne refugiem într-o lume mai frumoasă decât realitatea ştirilor ieftine  de care avem parte. Ca să parafrazez un citat celebru, aş spune: "Visez, deci exist. Fără vise, lumea ar fi un fel de contabilitate cenuşie".
În cartea mea, inimile nu bat, ci cântă, a subliniat scriitorul.

Valentin Nicolau este autorul mai multor volume de teatru, printre care, cele mai recente, sunt antologia „Taina îngerilor”, „Poveşti din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a fost tradusă şi publicată la prestigioasa editură Lansman.

Fost preşedinte al Televiziunii Române, Valentin Nicolau este directorul Editurii Nemira şi unul dintre dramaturgii de succes ai momentului.

" Basmania: Raspantia gandurilor (cartea I)" este prima parte din seria celor trei cărţi care vor urma.

Cartea, publicată de Editura Nemira în condiţii grafice excepţionale, este ilustrată de Tudor Popa.

În Marea Sală a Iluziilor, pe Tronul Închipuirii, împăratul Băsmuitorul Cel Cumplit fantasma basmele destinate oamenilor. Când istoriile se coceau, albimuzele culegeau nectarul poveştii, pe care-l depuneau apoi în fagurii imaginaţiei din minţile oamenilor. Numai că de ceva timp cei de pe Pământ nu mai doreau poveşti... Iar lumea basmului există doar în măsura în care pământenii cred în ea. Şi, cum e bine ştiut, „precum în Basme, aşa şi pe Pământ“, dacă lumea basmelor va dispărea, atunci şi lumea oamenilor se va sfârşi. Asta era problema împăratului: cum să-i facă pe oameni să-şi recapete credinţa în basme şi în eroii lor.

Închis în Turnul Prăpastie, Neica-Nimeni, Băsmaşul Fără-de-Poveste, va primi cea mai grea misiune din istoria lumii: să se lupte cu forţele întunericului, să salveze Basmania.
Începutul Marii Aventuri…


Valentin Nicolau, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite