Dezbatere despre primele iubiri. "Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche",  noul volum al Aurorei Liiceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 14 octombrie, la ora 19.00, la The Art of Living Gallery Bucureşti, Aurora Liiceanu va intra în dialog cu poeta Miruna Vlada, pornind de la volumul "Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri", apărut de cur\nd în seria de autor ce îi poartă numele. Invitaţi speciali: scriitorii Daniela Zeca şi Cristian Teodorescu.

Se spune că prima iubire nu se uită. Unii susţin că e ceva magic, alţii că e doar o chestiune de compatibilitate chimică între două persoane. Aurora Liiceanu arată, în volumul "Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri", cum privesc prima dragoste scriitorii, pe de o parte, şi oamenii de ştiinţă, pe de alta.

Îşi povestesc prima iubire Turgheniev, Vladimir Nabokov sau Orhan Pamuk şi cum o analizează psihologii, biologii sau filosofii.

coperta aurora liiceanu


Vom găsi istorii despre iubiri împărtăşite, iubiri neîmpărtăşite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar şi studii care enumeră simptomele fizice caracteristice îndrăgostirii. Şi poate vom înţelege de ce unii se întorc după ani la prima lor iubire şi de ce îndrăgostiţi de pretutindeni continuă să-i scrie şi azi Julietei.

În volum  sunt capitole despre "Yasunari şi Hatsuyo: o primă iubire tragică", "Maşenka, cu sprâncenele minunat de neastîmpărate", "Trandafirul negru", „Colosala iluzie” a lui Gatsby, "Prima iubire, îndrăgostiţii şi reciprocitatea", "Iubirea şi politica sincerităţii", "Când iubirea dispare: jalea lungă a văduviei", "Shakespeare for ever". Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

„Povara timpului pune astăzi la îndoială mitul duratei, al iubirii care dăinuie, şi deschide uşa ideii de iluzie, de autoînşelare. Ştiinţele sociale se întrec în a descifra mecanisme şi determinări, scriitorii continuă să povestească. Parcă filosofii spun mai bine ce este dragostea, dar sînt mai greu de citit...

Poate că iubirea, aşa cum arată ea astăzi, nu mai este iubirea de altădată, poate că atracţia interpersonală are motivaţii ce par diferite sau chiar sînt diferite, poate că trăim într-o epocă în care emanciparea femeilor şi sexualitatea au eliberat oamenii de constrîngerile trecutului, poate că mitul duratei nu mai există – iubirea nu mai dăinuie ca odinioară –, poate că multe s-au schimbat. Şi totuşi, oamenii se îndrăgostesc... Şi ei cred, aşa cum susţine o celebră vrăjitoare în Franţa, indiferent de unde vin, de sex, de origine, de vîrstă, că iubirea nu moare. Şi chiar dacă ritualurile s-au schimbat, chiar dacă comunicarea între iubiţi a luat alte forme, dorinţa şi nevoia de a iubi şi de a fi iubit/iubită au rămas”, spune Aurora Liiceanu. 


Miercuri, 14 octombrie, la ora 19.00, la The Art of Living Gallery Bucureşti (Str. Georges Clemenceau nr. 2, lîngă Ateneul Român), Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton şi una dintre cele mai de succes autoare publicate de Polirom în ultimii ani, va intra în dialog cu poeta Miruna Vlada, pornind de la volumul Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri, apărut de curînd în seria de autor ce îi poartă numele.

Invitaţi speciali: scriitorii Daniela Zeca şi Cristian Teodorescu,
 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite