Despre Shakespeare, cu Matei Vişniec şi Octavian Saiu la Tel Aviv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tel Aviv a avut loc un eveniment dedicat piesei lui Matei Vişniec, „Richard III se interzice”, montată de Nico Nitai la Teatrul Karov.

Profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu a fost invitat, la sfârşitul lunii noiembrie, să susţina o conferinţa despre text şi despre opera cunoscutului dramaturg de origine română. Prelegerea a prefaţat o reprezentaţie specială a piesei lui Vişniec, în care se întâlnesc spiritul lui Shakespeare, personalitatea lui Vsevolod Meyerhold şi autoritatea dictatorială a lui Stalin.

image

Au fost prezenţi în sala studenţi, intelectuali şi oameni de teatru israelieni, spectatori fideli ai Teatrului Karov. În prezentarea sa, Octavian Saiu a vorbit despre „tripla întalire” oferită de spectacol, dar şi despre valoarea demersului susţinut de Nico Nitai, de a promova dramaturgia românească în Israel, într-o sală care poartă numele lui Mihail Sebastian.

Tot la Teatrul Karov, printr-un parteneriat cu Institutul Român de la Tel Aviv, a fost organizată pe 25 Noiembrie si o lansare a volumului „Hamlet and the Madness of the World”, versiunea în limba engleză a studiului „Hamlet si nebunia lumii” semnat de Octavian Saiu. 

Cu acest prilej Octavian Saiu a mărturisit; 

Hamlet e personajul emblematic al acestui început de secol. În el se regasesc şi criza spiritului şi disperarea intelectului, care ambele eşuează în nebunie. Tocmai prin nebunia lui netrucată, Hamlet este – mai mult decât oricare alt erou shakespearean – contemporanul nostru.

Cartea a fost prezentată de către Nico Nitai, care a evidenţiat calitaţile analizei şi importanţa ei în contextul societăţii de astăzi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite