Teatrologul Octavian Saiu, la Olimpiada teatrelor din Polonia, oglinda artei dramatice din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpiada teatrelor, desfăşurată  în perioada 14 octombrie - 13 noiembrie,  s-a ţinut  în Capitala Culturală Europeană 2016, Wrocław. România a fost reprezentată, în Polonia, la cea de a şaptea ediţie a Olimpiadei, de teatrologul Octavian Saiu.

Olimpiada teatrelor este una dintre cele mai importante şi mai rare reuniuni ale maeştrilor scenei contemporane. A fost iniţiată la Delfi în 1993 de către regizorul grec Theodoros Terzopoulos şi se desfăşoară de atunci în doar câteva oraşe ale lumii.

În cadrul programului Wrocław – Capitală Culturală Europeană 2016, a avut loc o ediţie specială a Olimpiadei Teatrelor organizată de Institutul Grotowski, care i-a adus în Polonia pe câţiva dintre marii artişti ai prezentului: Peter Brook, Eugenio Barba, Robert Wilson, Eimuntas Nekrosius, Romeo Castelucci, Pippo Delbono, Jan Fabre.

În acest context Octavian Saiu – conferenţiar la Unversitatea de Cercetare a Institutului Grotowski – a fost invitat să coordoneze un Seminar al Tinerilor Critici. Seminarul a avut participanţi din nouă ţări de pe trei continente. Totodată, el a fost moderatorul uneia dintre dezbaterile din cadrul programului principal, în care l-a avut ca interlocutor pe regizorul Jaroslaw Fret, directorul Companiei Zar şi curatorul întregului eveniment.

O altă participare a lui Octavian Saiu în programul Olimpiadei Teatrelor a constat într-o conferinţa despre spectacolul „Armine, Sister”, dedicată conceptului de critică de teatru ca un „act de mărturie” şi responsabilitate etică.

În aceeaşi perioadă, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Varşovia, Octavian Saiu a susţinut o prelegere despre „Shakespeare, între viziunea lui Jan Kott şi teatrul secolului XXI” la Institutul de Studii Anglofone din capitala Poloniei. Evenimentul a fost un omagiu adus criticului polonez la aniversarea a patru sute de ani de la moartea autorului care rămâne şi astăzi „contemporanul nostru”.

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite