Culisele documentarului despre oligarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Alexandru Solomon povesteşte, în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“, ce se ascunde în spatele documentarului său „Kapitalism – reţeta noastră secretă“, care a stârnit un mare scandal în campania electorală din decembrie 2009, ca urmare a unui concurs de împrejurări care nu au depins de el.

Adevărata premieră a „Kapitalismului..." mi s-a părut dintotdeauna că va fi cea din România. Aici mă interesează reacţia oamenilor, aici se va verifica filmul. Acum s-a fixat: pe 23 aprilie, varianta integrală şi inedită va intra în cinematografe.

Dar am mai avut o premieră, oarecum nedorită: au trecut mai bine de trei luni de când o primă versiune - scurtă - a „Kapitalismului..." a fost difuzată de canalul Arte. Aveam contract, nimic de zis, dar credeam că difuzarea va trece neobservată în România (cabliştii noştri au renunţat de ani buni la Arte, nu se potrivea - după ei - cu gusturile românilor).

Iniţial, Arte trebuia să difuzeze filmul la finalul lui 2009, însă şi-au schimbat brusc planurile pentru 1 decembrie. Aşa ne-am trezit că filmul a fost programat în plină campanie electorală, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Nici asta nu ar fi fost grav, dacă Arte n-ar fi căpătat obiceiul de a-şi ţine producţiile pe site timp de şapte zile. Lucru fatal în Epoca de Aur a internetului.

Deşi n-am suflat o vorbă despre versiunea de la Arte (doar aşteptam „premiera din România"!), oamenii au început să-şi trimită linkul către site şi, în mai puţin de 24 de ore, eram asaltaţi - eu, soţia, compania - de cereri de la partide, site-uri şi televiziuni româneşti. Voiau să le „dăm" filmul. Pe loc! Am refuzat să îl livrăm ca armă în lupta de gherilă de pe Dâmboviţa. Desigur, cererile veneau numai dintr-o „anumită parte" a spectrului politic românesc.

Bineînţeles, pe internet „cealaltă parte" ne suspecta că am planificat cu multă grijă această lovitură dată mogulilor; alţii îşi exprimau nemulţumirea că filmul e interzis în România (?!) sau sugerau că Arte face campanie electorală pentru unul dintre candidaţi. Şi dă-i, şi luptă!...

În luptă cu internetul

În a treia seară, mă sună un amic: „Vezi că a început filmul la OTV!" Candidatul Băsescu tocmai plecase din studio şi dl Diaconescu lansa versiunea lui a filmului meu: luată de pe net, tăiată în partea de sus, cu subtitluri verzui care apăreau sporadic. Am reuşit să opresc difuzarea după vreo zece minute, CNA a aplicat o amendă de 10.000 de lei (sumă eventual mai mică decât minutul de publicitate încasat la orele respective) şi cazul s-a stins.

În şapte zile au fost 115.000 de vizionări pe site-ul Arte. După ce l-au scos, am crezut că s-a terminat coşmarul. Aiurea! S-au găsit binevoitori să îl plaseze pe Youtube. Am avut un dialog suprarealist pe net cu un asemenea domn. L-am rugat să retragă filmul pentru că am alte planuri cu el. Mi-a cerut să mă legitimez: sunt eu adevăratul Alexandru Solomon, cel pe care îl stimează nespus, sau o sosie a lui Dan Voiculescu, care ar da orice ca filmul să dispară de pe internet?!

La a doua solicitare a mea, respectivul „luptător" mi-a spus că sunt mai mult ca sigur supus la groaznice presiuni din partea mogulilor şi că am cedat, dar el are datoria faţă de naţiune să menţină filmul la vedere.Am mai navigat aşa o vreme printre piraţi de toate soiurile. Toate astea au rămas în urmă şi - mai mult ca sigur - vor veni altele. Dar abia aştept să vedeţi filmul. Între timp, am să vă mai servesc câte o pastilă de Kapitalism.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite