Constantin Chiriac: „Klaus Iohannis a sprijinit întotdeauna Festivalul de la Sibiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi directorul Teatrului din Sibiu, a vorbit în studioul Adevărul Live despre cele mai importante momente ale celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care se va desfăşura în perioada 12-21 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aduce în România, în perioada 12-21 iunie nume dintre cele mai importante ale teatrului internaţional, de la Peter Stein la Eimuntas Nekrosius sau Olivier Py. Lansări de carte, conferinţe şi spectacole de dimineaţa până seara se vor desfăşura în diverse spaţii din Sibiu în cele zece zile.

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, va vorbi azi în studioul Adevărul Live despre aventura FITS în cei 22 de ani de când există, timp în care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, alături de Festivalul de la Edinburgh sau Festivalul de la Avignon.

„În cifre, festivalul aduce în primul rând o mărire, în număr de spetacole, spaţii tot. În fiecare an găsim resurse ca festivalul să crească. Dar cel mai important este creşterea calitativă. Datorită calităţii am schimbat un oraş. Printr-un dat cultural!”, a spus Constantin Chiriac în deschiderea discuţiei din studioul Adevărul.

image

„În 2007, când am fost Capitală Culturală Europeană, ne-am propus să nu rămânem acolo şi de aceea tema din acel an a fost „Next”.

Anul acesta avem 427 de evenimente, mai multe faţă de cele 385 de anul trecut.

Turismul a crescut în primul rând datorită agendei culturale a Sibiu, mai spune Constantin Chiriac, explicând în cifre cum a ajuns Sibiul pe cartea culturală a lumii.

 

Klaus Iohannis mi-a dat o libertate absolută cât timp a fost primar al Sibiului. El nu a venit niciodată să mă întrebe: „Constantin, ce faci?”, a avut încredere. Doar uneori i-am spus că există pericolul imixtiunii politice şi atunci el a zis: „Bine, nu mă mai urc pe nicio scenă”. Şi trimitea în fiecare an un mesaj pe care publicul şi locuitorii Sibiului l-au înţeles. El nu a avut nevoie de imagine prin festival. KLaus Iohannis a sprijinit întotdeauna Festivalul de la Sibiu.

Este fundamental să daăm libertate artiştilor, să aducem bani în ţară. Tot timpul mi s-a spus în cei 22 de ani să îl fac mai mic.

În acest moment Festivalul de la Sibiu, ca festival unic, este cel mai mare din lume!  

Eu am încercat sănătos să promovezi de la început marea calitate şi nu numai în săli. Eu am adus marea calitate în stradă. Şi publicul care nu are nici curaj, nici bani să intre în săli s-au trezit faţă în faţă cu miracolul.

Spectacole care în afară se vând cu sute de euro la noi cel mai scump costă 40 de lei, deci nici zece euro... Şi oricine de oriunde din lume, poate să-şi cumpere bilet în orice moment.

George Banu este consilierul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Dl Banu este poate cea mai importantă instituţie culturală care există astăzi în Europa.

„Noi, artiştii, trebuie să fim partenerii artei şi ai culturii”, a mai spus Constantin Chiriac. „Încerc să întăresc legătura dintre culturi care trebuie să treacă dincolo de războaiele vremelnice politice”, a explicat  Constantin Chiriac, vorbind despre legăturile puternice cu Rusia pe care vrea să le întărească.

"Sibiu e un oraş cu stea, de-aia l-am ales. E un oraş cu tradiţie incredibilă", a subliniat Constantin Chiriac.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite