Cineasta franceză Agnès Varda va primi un Palme d'Or onorific la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineasta franceză Agnès Varda, supranumită "bunica noului val francez", va primi premiul Palme d'Or onorific la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, informează site-ul oficial al evenimentului.

Premiul îi va fi înmânat în timpul ceremoniei de închidere a prestigiosului eveniment, care are loc anul acesta în perioada 13 - 24 mai.

Anterior, acest premiu le-a mai fost acordat doar regizorilor Woody Allen, în 2002, Clint Eastwood, în 2009, şi Bernardo Bertolucci, în 2011. Distincţia este acordată unor cineaşti celebri ale căror opere au avut un impact mondial, dar care niciodată nu au fost recompensaţi cu un trofeu Palme d'Or.

Agnès Varda este prima regizoare care primeşte prestigiosul trofeu. Cu legendarul său umor, aceasta a spus: "Şi totuşi, filmele mele nu au înregistrat niciodată vânzări atât de mari ca ale lor (precedenţilor câştigători, n.r.)".

De origine belgiană, Agnès Varda este una dintre puţinele regizoare apărute în "noul val" din cinema-ul francez. Soţul ei a fost regizorul Jacques Demy, cunoscut pentru filme precum "Domnişoarele din Rochefort/ Les demoiselles de Rochefort", "Umbrelele din Cherbourg/ Les Parapluies de Cherbourg" şi "Pielea de măgar/ Peau d'Ane", care a murit în 1990.

Primul ei film, "La Pointe-courte", a fost lansat în 1954 şi i-a adus în timp porecla de "bunica noului val francez". Cu un montaj realizat de Alain Resnais, filmul a marcat tânăra şcoală franceză de cinematografie. Apoi, Agnès Varda a regizat filme de referinţă, colaborând cu actori de marcă, precum Philippe Noiret, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve şi Michel Piccoli.

Printre filmele pe care le-a realizat se numără "Cleo de la 5 la 7/ Cleo from 5 to 7", din 1962, selectat la Festivalul de la Cannes şi premiat de criticii din Franţa, "The Creatures", din 1966, "Lions Love", din 1969, "Documenteur", din 1981, "Vagabond/ Sans toit ni loi", din 1985, "The Gleaners and I", din 2000, "Plajele lui Agnès/ The Beaches of Agnes", din (2008), şi scurtmetrajul "Oncle Yanco", din 1967, dar şi cinci episoade din seria TV "Agnes de ci de la Varda", din 2011.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite