„Casa cu suricate“,  spectacolul lui Radu Afrim de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova, în turneu la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din spectacolul „Casa cu suricate“, în regia lui Radu Afrim
Din spectacolul „Casa cu suricate“, în regia lui Radu Afrim

Cea mai recentă producţie a regizorului Radu Afrim realizată la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova - „Casa cu suricate“ de David Drábek va fi prezentată publicului din Bucureşti marţi, 28 ianuarie 2020, ora 19:00 la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Sala Mare.

Într-o casă plină cu suricate, pe lângă păsări sabot şi o cârtiţă moartă, vieţuiesc trei surori. Sora cea mică este bântuită de amintirea unei mame nebune şi nu a mai părăsit suricatele de un an de la moartea subită a tatălui. Cea mare s-a cuibărit în faţa televizorului şi a mâncat până la imobilizare. Sora mijlocie este singura care munceşte pentru a întreţine casa cu suricate.  Peste tot şi toate guvernează spiritul unui fake Budha. Fetele sunt captive în acest univers extravagant. Trei bărbaţi apar în viaţa lor şi le zbuciumă existenţa.

Casa cu suricate a avut premiera naţională în aprilie 2019 la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova, Sala Amza Pellea şi este al doilea spectacol montat în această instituţie de către Radu Afrim, după Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić, produs în 2017.

Casa cu suricate_Foto_Radu Afrim

„Dacă în alte spectacole ale regizorului existau doar tuşe de acest fel care amprentau limbajul, ca elemente afrimiene de construcţie spectaculară, aici se creează, practic, o nouă limbă, asta susţinînd claustrarea surorilor care îşi delimitează teritoriul nu doar fizic, ci şi prin limbaj... “Are you dreaming?” întreabă regizorul la începutul spectacolului şi dă drumul acestui vis absurd, romantic, comic şi coşmaresc deopotrivă. Este universul lui Afrim, cu personaje reale şi ireale (“foste” personaje, vorba Groparului din “Hamlet”) care coexistă într-un spaţiu la marginea imaginarului, o lume care se sufocă în propriile frici şi fantasme. Ca în mai toate spectacolele sale, Afrim face vizibile convulsiile emoţionalului“.- Oana Stoica, „Trei suricate” Dilema veche, nr. 794, 9-15 mai 2019

Radu Afrim (foto: dreapta) este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru români ai momentului. A câştigat de trei ori Premiul UNITER pentru regie şi este considerat de critica de specialitate ca având un demers performativ ţesut mai degrabă din atmosferă şi personaje decât din naraţiune.  În anul 2008 i s-a decernat Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Off), pentru spectacolul Mansarde à Paris/ Les détours Cioran montat la Luxemburg.

Radu Afrim - FOTO Eduard Enea

Scriitorul şi regizorul de teatru de origine cehă David Drábek  a fost în nenumărate rânduri distins cu Premiul Alfréd Radok. În piesele sale, Drábek critică societatea contemporană, în special materialismul şi consumerismul, lucrările lui având un conţinut mare de elemente suprarealiste. Personajele lui sunt, în principal, anti-eroi ce suferă de fobii şi deviaţii de comportament. Aproape fiecare personaj creat de David Drábek  este o victimă a societăţii putrede.                                      (Foto dreapta: Eduard Enea) 

Din distribuţia spectacolului fac parte Raluca Păun, Romaniţa Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail şi Vlad Udrescu.

Traducerea textului a fost realizată de Mircea Dan Duţă, scenografia este semnată de Irina Moscu, universul sonor îi aparţine regizorului Radu Afrim, iar echipa de creaţie este completată de Călin Ţopa - sound design, Cosmin Florea - afiş,  Cătălin Miculeasa - asistent regie, Minela Popa şi Mihaela Guran - make-up design  şi Filomela Salahoru - consultant limbaj mimico-gestual.

Durata spectacolului: 3 ore (cu pauză)

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite