Brâncuşi, prea scump pentru colecţionarii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la moartea sculptorului Românii sunt prea săraci ca să se bucure de Brâncuşi în original. La 50 de ani de la moartea celui mai cunoscut sculptor din

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la moartea sculptorului

Românii sunt prea săraci ca să se bucure de Brâncuşi în original. La 50 de ani de la moartea celui mai cunoscut sculptor din România, piaţa autohtonă de artă nu are încă forţa financiară să absoarbă capodoperele brâncuşiene. Colecţionarii îşi hrănesc frustrările cumpărând falsuri după lucrările lui, care pot să ajungă chiar şi la 60.000 de euro. Criticul de artă Pavel Şuşară consideră că investiţia în operele originale poate aduce profit pe termen lung, iar Mihai Oroveanu spune că lucrările de sculptură au o valoare medie de 8 milioane de dolari. Astăzi se organizează mai multe evenimente Brâncuşi. Pe scena Teatrului Târgu Jiu, însuşi strănepotul artistului va reconstitui copilăria şi adolescenţa sculptorului din Hobiţa, iar la Bucureşti se va deschide o expoziţie de fotografie cu operele sale.

Criticul de artă Pavel Şuşară a declarat pentru Adevărul că falsurile nu se comercializează numai în România. "La noi, Brâncuşi nu se vinde, pentru că nu are cine să îl vândă şi nu are cotă, pentru că piaţa românească nu are posibilitatea să absoarbă din categoria asta". Şuşară spune că "Pasărea măiastră", care valorează 20-30 milioane de dolari în Occident, nu şi-ar pierde valoarea dacă ar fi scoasă la licitaţie în România.

"Sunt mulţi colecţionari care au cumpărat falsuri de Brâncuşi. Dacă dai pe o lucrare adevărată 20 milioane de euro, poţi s-o revinzi peste două luni sau un an în jurul aceleiaşi sume, dar dacă dai pe un fals 60.000 de euro, ăştia sunt bani aruncaţi. Falsurile circulă cu mare veselie la noi". Criticul şi istoricul de artă Mihai Oroveanu întăreşte teoria lui Şuşară, spunând că lucrările lui Brâncuşi nu se vând în ţară, pentru că sunt prea scumpe. Oroveanu a declarat pentru NewsIn că Brâncuşi are în jur de 100 de lucrări în muzeele din România sau în colecţiile private din ţară: circa 50 de sculpturi, desene şi schiţe şi aproximativ 50 de fotografii. "Oricum, nici dacă ar vrea cineva să cumpere Brâncuşi original la noi nu ar avea bani. Lucrările de sculptură au o medie de 8 milioane de dolari, unele chiar mai mult", a spus Oroveanu.

Lucrări vândute la preţuri-record

În noiembrie 2006, o lucrare a sculptorului român, realizată în 1912, "Cap Apollinaire", a fost vândută la licitaţie, la casa Sotheby's din New York, cu 1,69 milioane de dolari.

În mai 2005, sculptura sa în marmură, "Oiseau dans l'espace" (Pasărea măiastră), a fost adjudecată la Casa Christie's cu 27,45 milioane de dolari şi a stabilit recordul absolut de vânzare la licitaţie a unei sculpturi, potrivit site-ului casei de licitaţii, www.christies.com.

Vânzarea a figurat, în anul 2005, pe locul doi în topul celor mai scumpe opere de artă vândute la licitaţie.

Lucrarea "Danaide" a fost vândută de Christie`s cu 18,1 milioane de dolari, în 2002.

A crea ca un Dumnezeu, a porunci ca un rege, a munci ca un sclav
Constantin Brâncuşi

Ascensiunea unui geniu

Născut în 1876, Constantin Brâncuşi a urmat Şcoala de Arte şi Meserii în Craiova, Şcoala de Belle-Arte la Bucureşti şi a studiat la München şi Paris. A expus pentru prima dată la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris, în 1906. În 1914, deschide prima expoziţie în America. În "Little Review" din New York apare, în 1921, primul studiu cu 24 de reproduceri din opera lui Brâncuşi, semnat de poetul american Ezra Pound. Până în 1940 realizează opere importante din ciclul "Pasărea în văzduh", ciclul "Ovoidului", precum şi sculpturi în lemn. Cu toate acestea, comuniştii români sunt reticenţi la succesul lui din afara graniţelor. Abia în 1964 sculptorul este confirmat ca geniu naţional şi ansamblul monumental de la Târgu Jiu, ce cuprinde "Coloana fără sfârşit", "Masa tăcerii" şi "Poarta sărutului", este amenajat şi îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite