Alina Cojocaru, elogiată de criticii de la NY Times: "Are calităţi neegalate nici de strălucitoarea Natalia Osipova, nici de superba Diana Vishneva"

0
0
Alina Cojocaru va străluci şi pe scena de la New York, într-o gală care va ajuta balerinii din România
Alina Cojocaru va străluci şi pe scena de la New York, într-o gală care va ajuta balerinii din România

Cu doar o zi înainte de gala "World Ballet Stars", care va avea loc în această seară la New York, pe scena Rose Theater de la Lincoln Center, jurnaliştii americani au elogiat-o pe Alina Cojocaru, iniţiatoarea evenimentului şi vedeta serii, având numai cuvinte de laudă la adresa româncei.

Evenimentul, care reuneşte nume consacrate ale baletului precum Tamara Rojo, director artistic al English National Ballet, Ulyana Lopatkina, distinsă cu titlul de „artist al poporului” în Rusia (2006), Daniil Simkin, prim-balerin la American Ballet Theatre şi Johan Kobborg, director al companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, îi va promova şi pe artiştii Operei Naţionale din Bucureşti, printre cei care vor urca pe scena newyorkeză numărându-se Bianca Fota, Sena Hidaka, Dawid Trzensimiech, Marina Minoiu, Robert Enache, Shuhei Yoshida, Alexandra Gavrilescu şi Bogdan Canila.

O asemenea distribuţie, completată cu mulţi alţi balerini valoroşi nu avea cum să scape presei americane, care are numai cuvinte de laudă la adresa Alinei Cojocaru:

"Ea întruchipează fragilitatea şi strălucirea lui Giselle, dar şi farmecul care cucereşte inimi al Aurorei ("Frumoasa din pădurea adormită"), cu tehnica şi stilul care au iluminat multe alte roluri", scrie Alastair Macaulay în NY Times.

Cronicarul american continuă în aceeaşi notă, specificând că atunci când a văzut-o în diverse roluri ca invitată a American Ballet Theater, "a arătat calităţi neegalate nici de strălucitoarea Natalia Osipova, nici de superba Diana Vishneva".

afis gala alina cojocaru

Articolul din NY Times îl aminteşte şi pe Johan Kobborg, partenerul de viaţă al Alinei, "un star al Royal Danish Ballet, care a făcut carieră la Londra, cu Royal (Ballet n.r.) şi a făcut pereche cu Alina Cojocaru, în prezent fiind directorul artistic al Operei Naţionale".

Gala din această seară, organizată cu sprijinul Prinţesei Marina Sturdza, este văzută de jurnaliştii americani ca o "intenţie de a-i face pe newyorkezi atenţi la baletul românesc", într-un spectacol care conţine "coregrafii cu dansatori pe care îi ştim şi pe care nu îî cunoaştem încă".

Programul cuprinde fragmente renumite din Romeo şi Julieta, Frumoasa din pădurea adormită, Diana si Acteon, No Man’s Land, Les Bourgeois, Marguerite şi Armand, Dama cu camelii, Les Lutins şi fragmente din Lacul Lebedelor.

Muzica va fi interpretată de Mélanie Genin (harpă), Gregory Harrington (vioară), Mihai Marica (violoncel) şi Matei Varga (pian).

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite