„Al doilea joc”, un film care-i aduce împreună pe Corneliu şi Adrian Porumboiu, merge la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „Al doilea joc”
Imagine din filmul „Al doilea joc”

Filmul „Al doilea joc” de Corneliu Porumboiu, care prezintă meciul de fotbal dintre echipele FC Dinamo şi FC Steaua din iarna anului 1988, va avea o proiecţie la Institutul de Artă Contemporană din Londra, pe 1 septembrie, de la ora 18.30.

Filmul „Al doilea joc” de Corneliu Porumboiu este prezentat The Institute of Contemporary Arts (ICA) ca parte a sezonului cinematografic „Offside”, care include filme ce folosesc fotbalul ca un mijloc de a explora pe larg probleme sociale şi politice, conform unui comunicat al Institutul Cultural Român (ICR) din Londra, citat de Mediafax.

Pelicula „Al doilea joc” prezintă meciul de fotbal dintre echipele FC Dinamo şi FC Steaua din iarna anului 1988, partidă disputată pe o ninsoare abundentă şi arbitrată la centru de tatăl regizorului, pe-atunci arbitrul Adrian Porumboiu. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

„Când aveam 7 ani, cineva a sunat acasă şi mi-a spus că, dacă tatăl meu va continua să arbitreze, într-o zi va ajunge în sicriu. Tata a continuat să arbitreze. Eu am început să învăţ regulile jocului, convins fiind că, dacă tata nu va greşi, nimeni nu-i va face rău. Niciodată nu mi-a fost atât de frică, aşa ca la acest meci”, povesteşte Corneliu Porumboiu. „Ştiam bine regulile jocului, eram un arbitru în faţa televizorului, dar din acest meci n-am înţeles nimic. Ningea de parcă ar fi fost sfârşitul lumii. Am simţit nevoia să revăd acest meci împreună cu el. Pe parcursul meciului, intenţiile mele iniţiale s-au topit în joc. Mi-am dat seama că, în timp, pentru mine, jocul a devenit altceva”, şi-a mai amintit el.

La Londra, filmul, care a avut premiera în Marea Britanie, în 2014, la East End Film Festival, va fi proiectat în limba română, cu subtitrare în engleză.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă şi anii democraţiei postdecembriste, pelicula de factură naţională şi „noul val” românesc, între mediul digital şi pelicula cinematografică. Ele pornesc de la un concept central – revoluţie, conştiinţă, corupţie, putere –, dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist.

Regizor şi scenarist, Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, iar, în 2009, „Poliţist, adjectiv” a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard la acelaşi eveniment prestigios. De asemenea, filmul „Comoara” a fost distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite