Adrian Majuru, directorul Muzeul Minicipiului Bucureşti, despre tablourile din Primărie: „E totul legal. E vorba de o poliţă plătită de PNL către PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablouri care decorează Primăria Capitalei   FOTO FACEBOOK: Ciprian Ciucu
Tablouri care decorează Primăria Capitalei   FOTO FACEBOOK: Ciprian Ciucu

După ce consilierul general Ciprian Ciucu a susţinut că mai multe tablouri de patrimoniu de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) ar fi fost luate din Primărie „fără nicio protecţie şi asigurare” pentru a împodobi biroul Gabrielei Firea, Adrian Majuru, directorul MMB, răspunde că „e un război între PSD şi PNL şi că operaţiunea expunerii tablourilor în Primărie vine în întâmpinarea publicului“.

Ciprian Ciucu, consilier PNL în Consiliul General al Primăriei Capitalei, a publicat marţi, pe pagina sa de Facebook, o fotografie din timpul concursului organizat pentru logo-ul dedicat Bucureştiului, alături de mesajul: ”Tablouri de patrimoniu din pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti decorează pereţii Primăriei în condiţii improprii? Dacă aşa stau lucrurile, atunci avem o problemă. Pentru că înţeleg că ar fi fost luate din muzeu fără nicio protecţie şi asigurare şi că i-au împodobit birourile doamnei. Probabil că ei, directorii de la Muzeu, din exces de zel”.

Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, a declarat pentru Adevărul că lucrările erau într-un depozit la Muzeul Municipiului Bucureşti, că aceste tablouri nu erau expuse către public şi că au fost transportate în deplină siguranţă, în două rânduri, la Primărie, unde sunt mai vizibile. „Sunt lucrări de artă contemporană, care au mai puţin de 50 de ani şi care valorează între 1.000 şi 2.000 de lei maxim, fiecare în parte“. Printre pictorii care semnează tablourile se numără Vasile Girigore, Zamfir Dumitrescu, Horia Roşca.

E vorba de un război între PSD şi PNL, acuzaţiile domnului consilier Ciucu sunt o poliţă plătită de PNL către PSD. Totul e legal, a spus Adrian Majuru, pentru Adevărul.

E vorba despre un proiect de reamenajare a spaţiilor deschise vizitatorilor şi dedicate întâlnirilor din sediul PMB şi că lucrările sunt expuse în condiţii adecvate.

tablouri Primarie

Treizeci de lucrări de artă contemporană sunt expuse în biroul primarului Gabriela Firea şi în sala de Consiliu.

”Este vorba despre un proiect de doi ani de amenajare a holurilor şi spaţiilor de întâlnire, care sunt vizitate, făcut de Muzeul Municipiului Bucureşti cu arhitectul Cârstea, care a lucrat cu doamna Berer pe şantierul de reabilitare a clădirii Primăriei”, a declarat Adrian Majuru pentru News.ro.

Potrivit lui Adrian Majuru, proiectul are în vedere să aducă ”PMB mai aproape de cetăţeni”.

”Tablourile nu sunt din Tezaur. Este vorba despre lucrări de artă contemporană care sunt fi expuse pe simeze, în condiţii adecvate. Puţine simeze din Bucureşti sunt de asemenea calitate - temperatură, lumină proprice. Lor li se vor adăuga replici ce vor fi amplasate pe holuri - fotografii de epocă mărite”, a mai spus Majuru.

Cât despre spaţiile în care sunt păstrate lucrările ce aparţin Muzeului Municipiului Bucureşti, aflat în subordinea PMB, directorul instituţiei spune că, de când a preluat funcţia, în 2014, s-a investit în trei depozite.

”Aceste lucrări vin din depozitele de la Cesianu, spaţiu care este în curs de amenajare, iar Pinacoteca muzeului va fi la etaj. Băieţii ăstia de prin Primărie ar trebui să intre într-un muzeu, înainte să vorbească, să vadă cum se lucrează. De ce nu ne întreabă înainte de a face afirmaţii?”, a spus el referitor la mesajul publicat de Ciucu marţi.

Lucrările expuse în sediul Primăriei Municipiului Bucureşti sunt transferate temporar, în baza unor contracte de custodie. ”Vor sta acolo un an, cu posibilitatea de prelungire a custodiei. Dacă vor să fie schimbate, trebuie să mă înştiinţeze, dar nu vor fi decât de artă contemporană”, potrivit News.ro.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite