„Accident în Piaţa Amzei“ - lansare de carte & expoziţie Roman Tolici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Pandora M în colaborare cu Mobius Gallery şi Asociaţia Kontakt au plăcerea de a anunţa publicarea cărţii de artist ROMAN TOLICI. Cartea este un periplu prin activitatea artistului, de la începuturile carierei sale şi până în prezent, şi conţine un eseu amplu semnat de către scriitorul şi eseistul francez Pascal Bruckner, care oferă o interpretare în viziunea proprie a operei pictorului Roman Tolici.

De asemenea, sunt incluse fragmente din interviuri şi conversaţii ale pictorului cu Oana Tănase, curator şi critic de artă.

Aparţia cărţii este dublată de prima expoziţie itinerantă a artistului Roman Tolici, expoziţie ce îşi începe călătoria la Galeria Mobius, în Bucureşti, şi îşi va continua periplul în următorii doi ani trecând prin Moscova, Londra, Lisabona, Paris, New York şi Toronto.

Expoziţia se deschide pe data de 25 noiembrie, poate fi vizitată până pe 2 decembrie şi include lucrări care nu au mai fost niciodată expuse, selectate din diferite etape ale carierei artistului.

Cartea de artist ROMAN TOLICI este o privire de ansamblu asupra creaţiei de până acum a pictorului, aflat în pragul maturităţii artistice.

Dublul eveniment are loc vineri, 25 noiembrie, începând cu ora 7,30 pm, la galeria Mobius, din strada Mendeleev, nr 2, sector 1, Bucureşti.

„La Tolici, îmi place indiferenţa faţă de doctrinele estetice dominante: el râde de avangardele râncede care făceau legea nu demult şi somau artistul să distrugă orice reprezentare, dacă nu voia să fie acuzat de crimă împotriva conservatorismului. Nu exhumă nicio teorie radicală, suprarealistă, situaţionistă, abstractă, conceptuală pentru a-şi explica opera, neavând nevoie să aplice o ideologie sau o teorie pentru a-şi ilustra inspiraţia.“ (Pascal Bruckner)
 „Este, până la urmă, încercarea de a identifica bucurii subtile, nebănuite, ce încarcă de sens însăşi existenţa noastră, asupra căreia avem oricum atât de multe îndoieli.“ (Roman Tolici, în conversaţie cu Oana Tănase, 2008) "Pictura e regina. Este tehnica şi mediul artistic cel mai încercat, cel mai ofertant, cel mai expresiv, cel mai halucinant, dar şi cel mai greu." (Roman Tolici)
image

Roman Tolici - Gifts, oil on canvas, 100x200cm, 2003-2004

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite