A fost descoperită o schiţă nud a celebrei Mona Lisa: care sunt indiciile găsite de experţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un desen nud în cărbune care s-a aflat într-o colecţie de artă de mai bine de 150 de ani ar putea fi o schiţă a celebrei Mona Lisa, de Leonardo da Vinci, potrivit unui expert francez în artă.

Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută ca Monna Vanna, a fost atribuit atelierului lui Leonardo da Vinci, însă experţii au descoperit numeroase indicii care sugerează că artistul lucra şi la celebrul tablou în ulei şi la schiţă, scrie BBC, citată de agenţia News.ro.

După mai multe teste efectuate la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este „cel puţin în parte“ realizată de artistul italian.

Desenul s-a aflat din 1862 în colecţia de artă renascentistă a Muzeului Conde din Palatul Chantilly, aflat în nordul capitalei franceze.

FOTO BBC

image image

Se crede că portretul nud a fost realizat la comanda unui negustor de pânză din Florenţa, Francesco del Giocondo, care i-a cerut artistului un portret al soţiei sale, Lisa Gherardini.

„Faţa şi mâinile sunt redate cu adevărat remarcabil. Nu este o copie palidă. Ne uităm la ceva care a fost realizat în paralel cu Mona Lisa la sfârşitul vieţii lui Leonardo. Este aproape sigur o lucrare de pregătire a unui tablou în ulei“, a explicat curatorul Mathieu Deldicque pentru AFP.

Bruno Mottin, expert în conservare la Muzeul Luvru, a confirmat datarea din timpul vieţii lui Leonardo, la începutul secolului al 16-lea, şi faptul că „este de mare calitate“.

Printre indiciile că portretul nud este al Mona Lisei, subliniate de Deldicque, se numără: mâinile şi corpul sunt aproape identice, portretele au aproape aceeaşi dimensiune, iar găurile mici din jurul chipului sugerează sugerează că au fost folosite pentru a face o copie pe pânză.

Totuşi, Mottin a subliniat faptul că partea de sus a desenului, de lângă cap, a fost făcută de o persoană dreptace, în timp ce Leonardo era stângaci.

„Trebuie să rămânem prudenţi. Este o sarcină care va dura ceva timp. Este un desen foarte dificil de manevrat pentru că este foarte fragil“, a precizat curatorul.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost unul dintre marii pictori ai renascentismului italian, iar Mona Lisa pictată în ulei, cunoscută şi ca Gioconda, rămâne una dintre cele mai recognoscibile opere de artă din lume. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite