Cui îi este frică de Apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai frecventă teorie vorbeşte despre un impact nimicitor cu un asteroid
Cea mai frecventă teorie vorbeşte despre un impact nimicitor cu un asteroid

Calendarul mayaş, care începe în anul 3114 î.Hr., se încheie brusc cu data de 21 decembrie 2012, ceea ce a alimentat teoria potrivit căreia sfârşitul lumii va avea loc în această zi. Adepţii acestei teorii se înmulţesc pe măsură ce termenul se apropie, iar panica se răspândeşte peste tot în lume, mai puţin în Asia. Numărătoarea inversă a început. Mai sunt 10 zile.

Perspectiva unui iminent cataclism a tulburat liniştea a milioane de oameni, din Rusia până în Franţa şi din SUA până în Brazilia, scrie „The Independent“. Problema e atât de serioasă, încât în magazinele Rusia, de exemplu, au început să se vândă pachete speciale pregătite pentru Apocalipsă. Un astfel de pachet conţine pastile de inimă, un calmant, tifon pentru pansamente, o pungă de hrişcă, o conservă cu peşte, câteva lumânări, chibrituri, un carnet, un creion, săpun şi, fiind totuşi vorba de ruşi, o sticlă de votcă. În acelaşi timp, ministrul Situaţilor de Urgenţă din Rusia a remis un comunicat de presă în care subliniază că „sfârşitul lumii nu vine luna aceasta“. 

Dar panica nu a cuprins doar Moscova. Un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos arată că o persoană din şapte crede că lumea se va sfârşi în perioada imediat următoare. De asemenea, o persoană din zece a recunoscut că se teme de ceea ce s-ar putea întâmpla în săptămâna 17 - 21 decembrie. 

Între frică şi glumă

În tot acest timp, guverne din toată lumea au încercat să calmeze populaţia, informând la modul cel mai serios, cu date ştiinţifice, că „Apocalipsa nu va veni pe 21 decembrie 2012“. În SUA, de pildă, un blog guvernamental a postat lunea trecută următoarea frază: „Zvonurile panicarde despre sfârşitul lumii sunt doar zvonuri“. La rândul ei, Agenţia spaţială americană (NASA) a început o campanie de informare a populaţiei, postând pe YouTube un videoclip de şase minute, în care astronomul şi omul de ştiinţă David Morrison infirmă ipoteza Apocalipsei. 

În America Centrală şi de Sud, locul de origine al profeţiei, părerile sunt împărţite. În orăşelul San Francisco de Paula, situat în sudul Braziliei, primarul a sfătuit locuitorii să se pregătească pentru ce e mai rău şi să-şi facă provizii de hrană. În acelaşi timp însă, în Yucatan, Mexic, zonă în care mayaşii trăiesc şi astăzi, în ziua de 21 decembrie este programat un festival cultural.

În timp ce termenul se apropie şi panica se răspândeşte, alţii iau totul în glumă. În Marea Britanie autorităţile au lansat un ghid de supravieţuire-pamflet. Astfel, Brigada de Pompieri din Londra recomandă britanicilor să îşi instaleze alarme contra incendiilor, filiala britanică a organizaţiei Alcoolicii Anonimi îşi îndeamnă pe britanici să îşi verifice automobilele, să asculte posturile locale de radio, urmărind în special buletinele meteo, şi, mai ales „să rămână concentraţi asupra drumurilor şi cu mâinile pe volan“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite