„Există oraşe din România spre care este mai avantajos să călătoreşti cu avionul decât cu trenul“: care sunt destinaţiile unde poţi ajunge cu doar 17 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întărirea concurenţei pe rutele interne a atras şi ieftinirea biletelor de avion. Preţurile au scăzut cu până la 90% pentru rute interne, cele mai solicitate destinaţii fiind Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Conform unei analize Vola.ro, cererea de bilete de avion pe rutele interne a crescut în ultimul an cu aproximativ 200%. Acest fapt se datorează în principal creşterii numărului de zboruri pe rutele interne, apariţiei zborurilor low cost între câteva oraşe mari din România, dar şi numărului tot mai mare de români care participă la evenimentele organizate în ţara. După estimările Vola.ro, deja există oraşe din România spre care sunt şanse foarte mari să fie mai avantajoasă o călătorie cu avionul decât cu trenul. 

Cluj-Napoca, noua vedetă a zborurilor interne

Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt cele mai solicitate destinaţii interne cu plecare din Bucureşti. Dacă până în urmă cu trei ani, Timişoara conducea indubitabil la acest capitol, inclusiv datorită hub-ului Carpatair de acolo, în ultimii trei ani Cluj-Napoca a crescut atât ca număr de zboruri, cât şi ca cerere din partea turiştilor. În cazul Clujului, un rol esenţial l-au jucat evenimentele de aici, dintre care cel mai mult s-a remarcat Festivalul Untold, perioadă în care majoritatea zborurilor cu plecare din Bucureşti spre Cluj au fost pline.

Preţul unui bilet de avion pe o rută internă începe de la 17 euro (bilet de avion dus-întors pe ruta Bucureşti–Cluj-Napoca) şi poate ajunge până la 195 euro (Bucureşti–Oradea).

Bilete de avion de la 17 euro spre marile oraşe din România

Întărirea concurenţei pe rutele interne a atras şi scăderea preţurilor biletelor de avion. Astfel, putem vorbi acum despre preţuri cu până la 90% mai mici decât tarifele practicate în urmă cu cinci ani, la biletele de avion pentru rute interne. 

Ca urmare a scăderii preţurilor biletelor de avion, cele mai multe solicitări pentru rutele interne au venit în acest an în luna august şi septembrie, iar cea mai puţin solicitată lună a fost februarie, turiştii preferând plecările făcute în prima parte a zilei, până în ora 13.00, şi întoarcerile târzii, după ora 17.00.

Dacă în cazul biletelor de avion spre destinaţii din afara ţării, turiştii încearcă să rezerve cât mai din timp, media fiind de şase săptămâni, în cazul biletelor de avion spre destinaţii interne, cele mai multe rezervări se fac în aceeaşi luna cu data plecării, chiar şi cu o săptămână înainte de plecare.

„Este frapantă schimbarea atmosferei pe rutele de avion interne. Spre deosebire de acum trei ani, zborurile interne nu mai sunt accesibile doar oamenilor de afaceri şi celor care se deplasează în interes de serviciu. Zborurile interne sunt alese acum şi de către tinerii care merg să îşi viziteze părinţii, care merg la evenimente şi festivaluri, de cupluri sau de grupuri de prieteni care pleacă într-un city break în ţară“, a declarat Daniel Truică, CEO Vola.ro.

De două ori mai multe locuri disponibile pe zborurile interne

Dacă în urmă cu cinci ani, operatorii de zboruri interne cumulau 2000 de locuri pe săptămână, astăzi, cei patru operatori care efectuează zboruri interne pun la dispoziţie săptămânal între 3000 şi 4000 de locuri cu plecare din Bucureşti spre Cluj, Iaşi şi Timişoara. 

Principalul operator pe rutele interne este Tarom, urmat de Blue Air şi Wizz Air. Ryanair este cea mai nouă companie care operează şi curse interne în România, cu perspective mari de creştere în special spre Timişoara. De la 1 noiembrie, compania Ryanair va opera 14 zboruri săptămânal pe ruta Bucureşti–Timişoara.

În timp ce cursele interne Tarom se efectuează cu aeronave ATR 42/72 de maximum 68 de locuri, companiile low-cost, Ryanair, Wizz Air şi compania Blue Air, operează cu aeronave Boeing  sau Airbus de peste 140 locuri.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite