Cele mai bune 10 oraşe pentru a merge cu bicicleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copenhaga este unul dintre cele mai primitoare oraşe pentru biciclişti - FOTO flickr.com/photos/alper/5291275710/
Copenhaga este unul dintre cele mai primitoare oraşe pentru biciclişti - FOTO flickr.com/photos/alper/5291275710/

Fie că eşti un călător curios în căutarea aventurii sau eşti preocupat de sănătate, mersul pe bicicletă este un mod plăcut de a descoperi un oraş. Nimic nu se compară cu o promenadă prin oraş, unde poţi descoperi în timp util parcuri, monumente sau pieţe.

Sport urban a cărui popularitate a crescut tot mai mult în ultimii ani, mersul pe bicicletă este o experienţă plăcută atunci când oraşul este curat şi pune la dispoziţie piste special amenajate. Următoarele 10 oraşe sunt un exemplu în acest sens.

1. Beijing
Străzile oraşului sunt plane, iar închirierea unei biciclete este ieftină. Capitala Chinei este ideală pentru cei care vor să evadeze din haosul oraşului. Pistele special amenajate pentru biciclişti facilitează călătoria printr-un oraş atât de aglomerat precum Beijingul. Oraşul este un loc sigur în care nu se petrec furturi şi îţi poţi lăsa bicicleta o perioadă mai lungă în una dintre parcările special amenajate la intrările în parc sau staţiile de metrou Dongcheng, Xicheng şi Chaoyang Districts.

2. Amsterdam
Mersul pe bicicletă este un simbol al oraşului, iar cei care nu se plimbă pe jos preferă de cele mai multe ori o bicicletă. Pistele sunt delimitate şi se află la marginea drumurilor, însă pentru turişti acestea pot părea destul de încurcate. Pentru a facilita orientarea,  autorităţile au pus la dispoziţie hărţi. Cele mai multe centre de împrumut sunt plasate în Central Station, Leidseplein şi Sam Square, de unde turiştii îşi cumpără abonamente pentru o zi.  

3. Berlin
Capitala Germaniei păstrează un adevărat cult pentru bicicletă. În fiecare dimineaţă pot fi văzuţi părinţi care îşi duc copiii la grădiniţă pe bicicletă sau mame care merg la cumpărături. Deoarece în majoritatea cartierelor bicicleta este principalul mijloc de transport, este important să respecţi regulile de circulaţie şi să fii atent cum conduci. Există mai multe chioşcuri de împrumut, iar seara este obligatoriu să ai luminile aprinse şi să semnalizezi.

BOGOTA

[FOTO Bogota: flickr.com/photos/carlosfpardo/4098128616]

4. Bogota
Dacă vorbim despre mersul pe bicicletă în America Latină, Bogota este un loc foarte prietenos pentru această activitate. Capitala Columbiei are cea mai mare reţea de biciclişti, numită „Ciclorutas“ (n. r. - drumuri pentru ciclişti), activitate ce se desfăşoară duminica între orele 07.00 şi 14.00 şi pentru care se închid mai multe străzi pentru siguranţa şi plimbările iubitorilor de bicicletă, skate şi role. Bicicletele se pot împrumuta din cartierul La Candelaria, dar străzile cel mai puţin congestionate se află în nordul oraşului.

5. Copenhaga
Danemarca este recunoscută pentru susţinerea mediului înconjurător, iar plimbarea cu bicicleta este una dintre activităţile recreative ale danezilor. Datorită programelor de închiriere a bicicletelor, oraşul poate fi parcurs mai uşor cu bicicleta decât cu maşina. Bicicliştii îşi pot alege drumurile pe care doresc să le parcurgă, în funcţie de preocupări şi interese (centre istorice sau locuri moderne).

KYOTO

[FOTO Kyoto: flickr.com/photos/joemurphy/3638238350]

6. Kyoto
Pentru japonezi spaţiul este extrem de important, mai ales atunci când sunt înghesuiţi. Pentru a fluidiza traficul, aceştia apelează cu încredere la mijloace alternative, iar bicicleta este preferată. Călătorii nu trebuie să-şi facă griji din cauza movilelor care i-ar putea pune în dificultate întrucât oraşul are doar platforme plane. Există mai multe companii care închiriază biciclete pentru turişti, iar acestea costă între 1.000 şi 3.000 de Yeni (10-30 de euro) pe zi. O altă alternativă pentru a vizita oraşul este şi turul de bicicletă, care include drumuri principale precum Arashiyama, ce trece pe lângă mai multe temple istorice.

7. Paris
Este foarte uşor să închiriezi o bicicletă în capitala Franţei, mai ales că oraşul pune la dispoziţie peste 20.000 de biciclete şi 1.800 de staţii. Bornele de bicicletă sunt amplasate la fiecare gură de metrou, iar închirierea pentru o jumătate de oră este gratuită. Pe lângă uşurinţa în mişcare, aceste mijloace de transport atrag clienţi şi prin designul futurist. Plimbarea pe lângă Palatul Versailles înseamnă aproximativ 16 kilometri, cuprinde zone cu străzi liniştite şi parcuri şi este una dintre cele mai plăcute.

PORTLAND

[FOTO Portland: flickr.com/photos/cyclingpdx/5331485760]

8. Portland
Capitala statului american Oregon are un cult al bicicletei şi chiar un bar tematic. Centrul oraşului este mai dificil de parcurs, dar hărţile oferă soluţii optime pentru a pătrunde în zonele cu vegetaţie. Eastbank Esplanade este unul dintre zonele preferate.

9. Barcelona
Oraşul oferă un program special pentru bicicliştii rezidenţi, iar turiştii sunt nevoiţi să închirieze un astfel de mijloc de transport. Green Bikes Barcelona, Baja Bikes Rental şi Funky Cycle sunt trei companii care îşi pun serviciile la dispoziţie pentru preţuri convenabile.

NORVEGIA

[FOTO Trondheim: flickr.com/photos/neofob/1231987036]

10. Trondheim
Oraşul se mândreşte cu una dintre cele mai surprinzătoare inovaţii, primul lift pentru bicicletă, Bicycle Lift sau „Trampe“, care facilitează accesul în zonele montane. Norvegienii pun la dispoziţie 125 de biciclete care pot fi închiriate de maximum trei ore, de la ora 6.00 până la miezul nopţii, contra unei sume modice. Fortăreaţa Kristiansten este accesibilă datorită liftului de bicicletă şi oferă o panoramă uimitoare a oraşului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite