Articol publicitar

Cum să reduci risipa alimentară de Sărbători. Începe cu reţeta de cozo-panettone de la Chef Cristian Boca

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
pannetone

Te pregăteşti de sărbători cu liste lungi de produse şi totuşi, faci cum faci şi îţi iei şi extra. Atunci când intri în magazin sau îţi comanzi online, îţi iei ingrediente cât pentru mese consecutive de câte 12 nuntaşi - că poate vin şi musafiri neanunţaţi, alegi fructe ca şi cum ai trăi numai din ele - pentru că ce e Crăciunul fără câteva kilograme de portocale, clementine, mandarine, mineole şi

banane?, dar şi dulciuri cât cuprinde - că doar îţi trebuie ceva pe lângă prăjiturile pregătite, ceva la care să poţi apela rapid cât stai la un serial. Ridică mâna dacă ăsta eşti tu.

Nu e deci surprinzător că, în perioada sărbătorilor de iarnă, risipa alimentară e în floare. Vrei, nu vrei, asociezi Crăciunul şi Revelionul cu mese îmbelşugate, iar ideea de a lua o pauză şi de a sta în linişte câteva zile te îndeamnă să te (supra-)aprovizionezi cu alimentele preferate, ca să-ţi creezi confort total.

Ce ai zice totuşi dacă ai avea aceeaşi lipsă de griji, cât şi un impact redus asupra mediului? Avem câteva sfaturi pentru tine în acest sens, pornind de la adaptarea unei reţete de desert din resturi. Da, din resturi! Dacă nu sună apetisant, mai aşteaptă puţin, cât afli ingredientele de bază. Suspans… cozonac şi panettone, deserturile care au împărţit lumea în două şi pe care invariabil le ai de Crăciun. Pentru că, pe de o parte, bunica ţi-a pregătit un cozonac aşa cum ştie ea că îţi place. Şi îţi place, nu-i bai, dar ce te faci că, pe de altă parte, ai şi un panettone cumpărat de la Carrefour pe care te pregăteai să-l serveşti cu iaurt dimineaţa ?

Chef Cristian Boca ştie că secretul stă în compromisuri şi în misiunea de a mulţumi pe toată lumea, mai ales pe tine. Cu alte cuvinte, compromisiuni. O reţetă de succes care are la bază o alta, una simplă de cozo-panettone, care „instantaneu m-a dus cu gândul la budinca de pâine preparată de bunica din resturile de chifle, pâine şi cozonac”, ne spune Chef Cristi Boca.

cristian boca

Iată, mai jos, reţeta.

Ingrediente

- 1/2 buc. panettone

- 1/2 buc. cozonac

- 2 ouă, un gălbenuş de ou

- jumătate tablă ciocolată 52% cacao

- 50-70 gr. zahăr

- 500-600 ml lapte

- 1 linguriţă praf vanilie

- 1 linguriţă scorţişoară

- fructe proaspete (5 buc. căpşuni, zmeură, 2 buc. fructul pasiunii)

- îngheţată de vanilie

Mod de preparare

Tai în bucăţi sau cuburi jumătate de cozonac, respectiv jumătate de panettone. Într-un bol separat adaugi ouăle, laptele, praful de vanilie şi scorţişoara, după care amesteci bine compoziţia cu ajutorul unui tel. Tai jumătate din tableta de ciocolată şi o încălzeşti.

Într-un vas de ceramică/tavă aşezi cuburile de panettone şi cozonac, presari peste ele jumătate din cantitatea de ciocolată, adaugi zmeura, ulterior încă un strat de cozonac/panettone, adaugi mixul de lapte şi ouă, presari din nou cu restul de ciocolată şi câteva bucăţi de zmeură, iar apoi pui totul la cuptorul încins la 180 grade, timp de 35 de minute.

Nu risipeşti nici timp şi tai căpşunile în cuburi şi le amesteci cu fructul pasiunii.

Montare

Pe o farfurie pui o lingură din mixul de căpşuni şi fructul pasiunii, peste care aşezi o bucată din budinca de cozo-panettone, ulterior o lingură de îngheţată, iar la final, adaugi restul de fructe şi ciocolată. Şi e gata cozo-panettone!

pannetone

Acum poţi să împaci pe toată lumea: mănânci puţin din cozonacul bunicii, mănânci puţin şi din panettone pe care ţi-l cumpăraseşi şi nu mai trebuie să arunci câte jumătate din fiecare pentru că ai un nou desert, similar cu cele două rivale şi totuşi, atât de diferit. Deci te împaci şi pe tine, nu doar pe ceilalţi. Felicitări, asta înseamnă o compromisiune de succes!

pannetone

Alte sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

1. Apelează la frigiderele speciale din hipermarketuri, care conţin alimente aflate aproape de termenul de expirare - le găseşti la reducere şi ştii sigur că le vei consuma cât mai curând.

2. Chiar dacă, acasă, vrei ca produsele nou cumpărate să fie la îndemână, ai grijă să nu laşi în spatele rafturilor din frigider sau dulap alimentele pe care le aveai deja pentru că vei uita de ele. Pune la îndemână produsele aflate aproape de termenul de expirare.

3. Caută reţete dacă eşti în pană de idei. Vei descoperi o sumedenie de preparate simple din resturi - omlete, tocane, budinci, etc. Un fel de compromisiuni cotidiene.

Universul Crăciunului la Carrefour – Locul compromisiunilor reuşite

Ca să te aprovizionezi - echilibrat - înainte de Sărbători, vino la Carrefour sau comandă-ţi produsele online pe Carrefour.ro sau platforma Bringo. Aici, găseşti un univers de posibilităţi – de la cadourile potrivite pentru cei dragi şi până la ingredientele de calitate pentru masa de Crăciun, fie ea tradiţională, modernă sau un mix din amândouă. Pentru compromisiuni reuşite!

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite