Creveți cu legume călite, gătiți în stil nepalez. Delicatesă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă
0Chef Ravi, un bucătar nepalez, ne învață cum să preparăm creveți rumeniți pe plită, cu legume călite în tigaie, o mâncare exotică, reinterpretată de asiatic pentru români. În lista ingredientelor, pe lângă creveți, mai găsim legume și câte un păhărel cu soia și vin alb.

Rețeta pe care bucătarul nepalez ne-o prezintă este una extrem de ușoară. Atât creveții copți pe plită, cât și legumele sote, se fac atât de rapid încât trebuie să fim atenți să nu le ținem prea mult pe foc. Nu de alta, dar preparatul și-ar pierde aspectul și mai ales gustul deosebit.

Pentru acest preparat este nevoie în primul rând de creveți decorticați și cu tractul digestiv eliminat.
Chef Ravi spune că cel mai indicat este să folosim creveți cruzi, nu cei prefierți. În magazinele de la noi, se găsesc proaspeți, pe pat de gheață, sau congelați. Dacă sunt cumpărați congelați, trebuie lăsați să se dezghețe lent, la frigider, înainte de a fi gătiți.
„Pe lângă creveți, avem nevoie de morcovi, castraveți, ardei capia, care sunt tăiați fâșii, iar pentru ornat ne trebuie pătrunjel. Creveții se rumenesc pe plită. În paralel, călim legumele într-o tigaine în care am încălzit uleiul sau un cubuleț de unt. Adăugăm puțină sare și sotăm în continuare legumele”, explică Chef Ravi.

Un alt sfat al bucătarului nepalez este să nu uităm să întoarcem creveții, pentru a nu se arde. Trebuie să aibă o culoare rumenie deschisă. Peste legumele aflate la călit turnăm o ceșcuță de sos soia și un păhărel de vin alb.
Tigaia nu trebuie acoperită cu capac, ne amintește Ravi. Pe farfurie, alături de creveții rumeniți și legumele călite, mai punem o felie de lămâie și un ardei iute copt.
„Această mâncare, creveții copți pe plită, cu legume călite, este preferată de clienții nostri. Mulți români o comandă zilnic. Chiar și în weekend se găsește în peste 40 la sută dintre comenzile celor care ne calcă pragul. Este o mâncare specifică bucătăriei noastre iar asiaticii știu cel mai bine să o prepare. Rețeta nu e grea, poate fi ușor făcută”, ne asigură Chef Ravi, de la Restaurantul Garden.

Ravi are 34 de ani și este unul dintre cei mai vechi angajați ai unui restaurant de lux din municipiul Buzău. Și-a adus și soția din Nepal, iar de câteva luni este tată de gemene. În România spune că a găsit cel mai bun mediu pentru a-și crește copiii.