Cât alcool are mustul: crezi că poţi să bei liniştit un pahar sau două de must şi să te urci la volan?
0
Cât alcool are mustul. Conţinutul de alcool din nectarul proaspăt şi dulce, obţinut prin stoarcerea şi presarea strugurilor, variază în funcţie de zilele trecute de la momentul în care a fost făcut. De aceea, trebuie să se ţină cont de câte zile au trecut de când a fost stors nu numai atunci când este consumat de şoferi, ci şi în cazul în care este oferit copiilor.
Cât alcool are mustul: 4% alcool după trei sau patru zile
De cel mai dulce must avem parte în prima zi după ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu conţine deloc sau cel mult 1% alcool. După trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să pişte limba, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%. Deja avem de-a face cu tulburelul, aşa că acesta nu mai este recomandat copiilor şi nici şoferilor. Bineînţeles, cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool creşte.
Cât alcool are mustul: must tăiat pentru lunile de iarnă
Pentru cei care preferă un pahar de must şi în lunile de iarnă, iată o reţetă de must tăiat sau oprit din fermentanţie.
Ingrediente:
1 litru must dulce, abia stors, din struguri care nu au fost lăsaţi să fermenteze
3 aspirine netamponate
Mod de preparare:
Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiert, la foc potrivit. Fierberea se face într-un vas încăpător, pentru că se va forma destul de multă spumă. Cu o sită fină se îndepărtează spuma care se formează, până când mustul rămâne limpede. Aspirinele dizolvate într-o cantitate mică de must se adaugă în mustul aflat pe foc şi se mai lasă la fiert încă 5 minute. După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit. După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci. O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 7 zile.