9 întrebări-capcană de care te poţi lovi la un interviu de angajare: cum eşti pus în dificultate de angajator şi cum încearcă să descopere detalii personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în resurse umane se bazează, mai nou, pe elementul surpriză în cadrul interviurilor faţă în faţă, pentru a identifica oamenii cu potenţial, care pot să ofere răspunsuri sincere, relevante şi pline de diplomaţie. Multe întrebări ar putea să pară că nu au legătură cu domeniul profesional, tocmai în dorinţa de a căpăta o viziune mai amplă asupra vieţii şi felului de a fi al unui potenţial angajat.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să-şi facă „temele” cât se poate de bine înainte de a ajunge în etapa interviului faţă în faţă. Adică un CV cât se poate de bine făcut, în care să apară informaţii relevante, concise, de o documentare referitoare la compania vizată, eventual după ce vizionăm şi profilul de Facebook al potenţialilor şefi, lucru pe care îl face şi angajatorul în ultimii ani. 

Specialiştii britanici în resurse umane au explicat pentru Daily Mail care sunt cele 9 întrebări importante la care un candidat trebuie să fie pregătit să răspundă. 

Ce anume te face să fii mândru dintre proiectele realizate la fostul loc de muncă?

Angajatorul speră ca răspunsul la această întrebare să nu fie unul sec, ci să-i ofere informaţii despre modul în care ai reuşit să te descurci în situaţii dificile, ce soluţii ai reuşit să identifici şi să pui în aplicare şi cum ai putea să devii un om valoros pentru firmă. Este esenţial în acest caz să ştim cum să ne lăudăm, dar să rămânem modeşti, pentru a face o impresie bună. Pentru că este bine să te mândreşti cu realizările personale, dar nu şi să ai o atitudine arogantă în încercarea de a-i convinge pe ceilalţi cât de capabil eşti.

Cum te-ar descrie fostul tău şef?

Este o întrebare menită să-l facă pe angajator să înţeleagă modul în care se vede candidatul prin ochii şefului, pentru a înţelege cât de bine reuşeşti să colaborezi cu superiorii. Cu atât mai mult este important modul în care răspundem la o astfel de întrebare dacă s-au cerut referinţe de la fostul loc de muncă, pentru că angajatorul poate să confrunte cele spuse de noi cu informaţiile primite de la fostul şef. Dacă nu te-ai înţeles prea bine cu fostul şef, încearcă să te concentrezi pe relaţia cu restul echipei, recomandă specialiştii în resurse umane.

De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?

Angajatorul vrea să afle dacă vrei, cu adevărat, să-ţi părăseşti job-ul curent şi că ştii ce vrei de la viitorul tău loc de muncă. Sub nicio formă nu folosiţi acest prilej pentru a vă plânge de condiţiile şi problemele de la actualul loc de muncă, ci explicaţi pe ce alte domenii speraţi să descoperiţi provocări profesionale, despre proiecte pe care speraţi să le dezvoltaţi la noul loc de muncă sau, pur şi simplu, de ce credeţi că acesta este momentul potrivit să faceţi o schimbare. Concentraţi-vă pe aspecte pozitive din care să reiasă de ce sunteţi o achiziţie profesională bună pentru respectivul angajator.

Relatează o situaţie în care ai dat greş la locul de muncă. Cum ai reuşit să repari greşeala?

Toată lumea greşeşte, dar nu toată lumea are şi capacitatea de a găsi rapid soluţii ca să iasă din încurcătură. Deşi poate fi considerat un test-capcană, acesta este felul angajatorului de a afla dacă poţi să te descurci în situaţii limită, stresante. Poţi vorbi sincer despre o greşeală pe care ai făcut-o, dar concentrează-te mai ales pe felul în care ai rezolvat problema.

Unde te vezi peste cinci ani?

Este o întrebare clasică, din care angajatorul vrea să afle cât ai de gând să rămâi la noul loc de muncă. Este posibil ca respectivul job să fie pentru tine doar o etapă către un obiectiv profesional mai important. Nu este necesar să-i spuneţi planul dumneavoastră în cele mai mici detalii, ci să vorbiţi despre ce oportunităţi speraţi să vă aducă noua poziţie şi despre cum speraţi să se dezvolte cariera dumneavoastră în viitorul îndepărtat. Asta dacă nu doriţi să pierdeţi şansa unei experienţe profesionale pe care o doriţi, doar pentru că alegeţi să vorbiţi despre faptul că visaţi la propria afacere. Pe de altă parte, nu ar fi corect faţă de angajator să aplicaţi pentru un post, dacă nu vă vedeţi lucrând acolo măcar pentru o perioadă pe care o puteţi seta în viitorul apropiat.

Poţi să-mi spui un defect personal?

O întrebare care adesea este tratată ca o glumă sau ca un prilej să transformi ceva negativ în ceva pozitiv, de genul sunt prea exigent, nu renunţ niciodată etc.
Annie Griffin, specialist britanic în resurse umane, spune că îi place să angajeze oameni nu roboţi, aşa că preferă candidaţii cinstiţi, care se simt bine în propria piele şi îşi acceptă defectele. ”Poate că urăşti să te trezeşti dimineaţa, poate că vorbeşti mult prea încet, suntem cu toţii oameni şi e firesc să nu facem totul perfect. Oamenii care admit că au defecte, au o anumită dorinţă de a deveni mai buni, de a-şi depăşi limitele, lucru pe care îl caută orice angajator”, explică aceasta.

Descrie ce gust are un măr cuiva care nu poate să simtă acest lucru

În cazul acestui test nu există răspuns greşit sau corect, pentru că este folosit pentru a releva abilitatea unei persoane de a gândi în mod critic. Chiar dacă răspunsul nostru va fi diferit de al celorlalţi candidaţi, se doreşte verificarea abilităţii de a gândi creativ şi de a oferi argumente inspirate.

Ce sărbători religioase respecţi?

Teoretic, este interzis să întrebi un candidat despre orientarea sa religioasă, sexuală, dacă este sau nu căsătorit, dacă are copii etc. Totuşi, angajatorul foloseşte întrebări indirecte pentru a determina anumite detalii personale, cum este orientarea religioasă, adică zilele în care acesta va dori să fie liber. Uneori, angajatorii nici nu realizează sau nu ştiu că nu ar trebui să pună un anumit tip de întrebări, mai exact 1 din 5, după cum a relevat un studiu făcut de firma de recrutare CareerBuilder. Dacă aveţi impresia că o întrebare este mult prea personală, puteţi refuza să răspundeţi. Dacă nu vă deranjează, atunci puteţi răspunde direct la ceea ce credeţi că vrea, de fapt, să afle angajatorul. Bineînţeles, este foarte posibil să nu fiţi selectaţi în cazul în care refuzaţi să răspundeţi.

Ai vreo întrebare?

Aceasta este întrebarea care îi oferă candidatului ocazia să vadă dacă este un job potrivit pentru el şi să afle care sunt aspectele importante pentru cariera sa în viitor. Este important să vă gândiţi înainte de interviu la câteva întrebări, pentru că este posibil ca multe dintre ele să-şi găsească răspunsul în discuţia de până atunci. Câteva sugestii făcute de specialiştii în resurse umane ar fi: Care este diferenţa între a fi un angajat bun şi a fi extrem de bun pe această poziţie? Există oportunităţi de pregătire suplimentară (de tipul cursurilor, training-urilor) în cadrul companiei? Ce vă pasionează pe dumneavoastră în ceea ce priveşte munca în cadrul acestei companii?
 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite