6 lucruri neobişnuite care vi se pot întâmpla în timpul somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smucitura hipnagogică sau spasmul hipnagogic are loc cu precădere atunci când de abia ce aţi adormit şi când sunteţi foarte obosiţi. FOTO united-academics.org
Smucitura hipnagogică sau spasmul hipnagogic are loc cu precădere atunci când de abia ce aţi adormit şi când sunteţi foarte obosiţi. FOTO united-academics.org

În majoritatea nopţilor, dacă sunteţi norocoşi, somnul este un eveniment cu desăvârşire banal. Dar cel puţin din când în când vi se poate întâmpla să aveţi comportamente bizare care vă pot confuza sau poate chiar speria. Iată care ar putea fi acestea.

Senzaţia de cădere

Mai este cunoscută şi sub denumirea de smucitură hipnagogică sau spasm hipnagogic, având loc cu precădere atunci când de abia ce aţi adormit şi când sunteţi foarte obosiţi.

Paralizia în somn

Începeţi să vă treziţi dimineaţa şi realizaţi că nu vă puteţi mişca un muşchi sau că nu puteţi vorbi. Poate dura de la câteva secunde la câteva minute şi este înspăimântătoare.  Este opusul spasmului hipnagogic, creierul trezindu-se înainte ca paralizia care acompaniază somnul profund să dispară.

Mersul în somn

Cele mai multe comportamente care survin în timpul somnului sunt inofensive. Dar mersul în somn poate fi destul de periculos din moment ce mergeţi şi vă puteţi lovi de ceva sau părăsi locuinţa.

somnambul

FOTO medicalnewstoday.com

Vorbitul în somn

Aproximativ 5% din adulţi vorbesc în timp ce dorm, într-un mod deranjant sau chiar enervant, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului. Majoritatea sesiunilor de discuţii pe pernă durează în medie 30 de secunde.

Vise recurente

Pot avea loc atunci când aveţi probleme psihologice nerezolvate pe care creierul vostru încearcă să le sorteze. De cele mai multe ori, visele recurente se bazează parţial pe realitate.  

image

FOTO boombastis.com

Sexul în timpul somnului

Într-un studiu asupra a 800 de pacienţi cu probleme legate de somn, 8% dintre aceştia au raportat incidente de sexsomnie – iniţierea sexului cu partenerul în timpul somnului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto. 
 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite