VIDEO Sol Campbel: Dezvăluiri revoltătoare din culisele fotbalului englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    Sol Campbell vorbește despre rasismul din fotbalul englez FOTO: guardian.co.uk
Sol Campbell vorbește despre rasismul din fotbalul englez FOTO: guardian.co.uk

În urmă cu 30 de ani rasismul era trecut cu vederea în Anglia, dar vremurile s-au schimbat și echipele englezești nu mai tolerează rasismul. Ce înseamnă totuși să fii fotbalist și să joci în campionatul Angliei?

Fostul căpitan al naționalei Angliei, Sol Campbell dezvăluie întâmplări revoltătoare din culisele fotbalului englez.

Au trecut 30 de ani de când Paul Canoville a devenit primul fotbalist de culoare care a jucat pentru Chelsea. După ce numele său a fost anunțat în componența echipei, gruparea politică naționalistă Frontul Național (FN) s-a reunit într-un local public pentru a discuta despre indignarea produsă de  acest eveniment. Suporterii Chelsea i-au adresat fotbalistului diverse injurii cu tentă rasistă și și-au manifestat intoleranța printr-un cântec în care susțineau că nu vor un negru în componența echipei („We don't want the nigger, we don't want the nigger, la la la la", n.r.), relatează The Guardian.


Abuzul a continuat timp de doi ani, până când Herman Ouseley, președintele Consiliului Minorităților de la Londra, a hotărât să ia inițiativă. Ousley, care a primit între timp titlul de Lord, s-a dus să se întâlnească cu președintele Chealsea, Ben Bates, și i-a spus că trebuie făcut ceva astfel încât „această problemă să fie abordată în mod corespunzător”. Totuși, acesta nu a văzut nicio problemă în atitudinea suproterilor și i-a sugerat „prietenește” lui Ousley să părăsească incinta.

În acea vreme, cele mai multe cluburi au închis ochii la problema rasismului pentru că era mult mai ușor să pretindă că nu se întâmplă nicio neregulă. Emisiunea difuzată de BBC, „Meciul Zilei” („Match Of The Day”), nu a vorbit despre această problemă, iar jucătorii nu au făcut nici o declarație.

Însă, vremurile s-au schimbat și, în prezent, șase dintre jucătorii titulari la Chelsea care au câștigat Cupa Campionilor europeni în mai, anul acesta, au fost negri. Până la urmă demersul inițiat de Ousley a dat randament, iar Bates a devenit un militant înfocat împotriva rasismului în fotbal. Echipele din zilele noastre nu mai tolerează deloc rasismul, iar 25% din jucători sunt negri sau aparțin minorităților.

Din când în când, însă, fotbalul englez ne demonstrează că problemele referitoare la rasism nu au fost complet depășite.

Un eveniment de acest fel s-a petrecut în 2004, când comentatorul sportiv Ron Atkinson nu a realizat că microfonul său era pornit și l-a jignit pe Marcel Desailly, adresându-i cuvintele „al dracu' cioroi gras și retardat” („fucking lazy thick nigger”).

Jucătorul lui Liverpool, Luis Suarez, l-a abuzat pe internaționalul francez Patrice Evra și a primit o amendă de 40.000 de euro. Jucătorul de la Manchester City, Micah Richards, și-a închis contul de Twitter după ce a primit injurii din partea fanilor.

fanatic

Sol Campbell, fostul căpitan al Angliei, a declarat că problemele sale la echipa Tottenham Spurs au început cu mult timp în urmă și că a trebuit să le depășească de unul singur deoarece autoritățile nu au vrut să se implice.

La nouă ani după ce Campbell a părăsit Spurs pentru rivala Arsenal a fost numit de suporteri „Iuda”. De atunci înainte, suporterii l-au abuzat sistematic și fără milă.

De asemenea, Campbell a declarat că se fac diferențe între jucătorii albi și cei negrii la toate nivelurile: „Un jucător alb, care nu este foarte bun, este plătit mai bine. În tinerețe am fost frustrat și am vrut să părăsesc fotbalul când colegii mei primeau o pauză decentă, iar eu nu.”

În ciuda tuturor acestor lucruri, Campbell recunoaște că i-a fost greu, dar și mai greu a fost pentru alții. „Ai familie și prieteni. Eu am fost puternic, dar când au început să-mi rănească familia, când aceștia au fost implicați, am spus: «Gata, până aici!»”, relatează fostul căpitan al naționalei Angliei.

 
 
 
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite