Vasili Hamutovski, fostul portar al Stelei, condamnat la închisoare și muncă forțată de regimul Lukașenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasili Hamutovski (44 de ani), fostul portar al Stelei și al Petrolului, și-a aflat sentința după ce a fost arestat pe 30 septembrie, la Minsk. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și muncă forțată pentru că a criticat regimul Lukașanko.

Vasili Hamutovski a fost portarul de bază al Stelei din anii 2000. Foto Sportpictures
Vasili Hamutovski a fost portarul de bază al Stelei din anii 2000. Foto Sportpictures

În Belarus se folosește termenul de ”pedeapsă chimică” pentru acest gen de condamnare. „Chimie” înseamnă executarea unei pedepse cu restricție de libertate într-o instituție de corecție de tip deschis. Expresia a apărut în URSS în perioada postbelică, atunci când munca condamnaților a început să fie utilizată activ în construcții și industriile dăunătoare (inclusiv întreprinderile chimice). Belarus are 29 de unități corecționale de tip deschis, sau „facilități chimice”, scrie svaboda.org, conform gsp.ro.

De asemenea, este posibilă executarea pedepsei în așa-numita „chimie la domiciliu” . De fapt, este un amestec de „chimie”, care presupune munca forțată, și executarea unei pedepse cu suspendare, atunci când condamnatul este acasă, dar sub supravegherea regulată a poliției.

Arestat după ce a criticat regimul Lukașenko

Vasili Hamutovski a fost acuzat, în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus ("Participarea activă la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică").

Fostul portar al naționalei din Belarus a fost arestat de autorități după ce în ultima perioadă a fost un critic vehement al regimului Aleksandr Lukașenko, și chiar a protestat împotriva acestuia, după alegerile din august 2020. În octombrie, Vasili Hamutovski primise o amendă pentru că a participat la proteste.

S-a dus de bunăvoie în Belarus

Vasili Hamutovski a revenit în august în Belarus pentru a fi supus unei operații la genunchi, iar acum se afla în proces de recuperare. El ar fi trebuit să revină în octombrie în Ucraina, la echipa din Lvov, unde activa ca antrenor de portari.

Aleksandr Lukașenko, un apropiat al lui Vladimir Putin. Foto Profimedia
Aleksandr Lukașenko, un apropiat al lui Vladimir Putin. Foto Profimedia

După ce a fost arestat pe 30 septembrie, lui Hamutovski i s-a deschis un dosar penal. „A mers în Belarus să se opereze pentru că s-a accidentat la un antrenament. El a decis să se opereze acolo. Nu bănuia că vizita în Belarus s-ar putea termina prost pentru el. Era foarte liniștit. Urma să se alăture clubului în curând”, a spus Oleg Dulub, antrenorul de la FC Lvov.

Sunt Vasili Hamutovski, fost portar al echipei naționale a Belarusului. Fac un apel la forțele de ordine din țară să trateze corect oamenii care au venit să protesteze respectând Legea 135 din Constituție și împotriva cărora s-a folosit o forță neadecvată. Oamenii au fost loviți și arestați. Sunt morți și răniți! Unii dintre colegii voștri au deja sânge pe mâini. Pe locuitorii țării noastre îi rog un singur lucru: să fim pașnici și să avem alegeri curate”, spunea Hamutovski în 2020.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite