Uniţi pentru Chapecoense! Tragedia aviatică a anulat festivităţile de Crăciun şi Revelion în oraşul Chapeco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea strânge rândurile în jurul echipei Chapecoense după tragedia aviatică din Columbia. Cluburile de fotbal din Brazilia au cerut ca gruparea să nu retrogradeze trei ani şi s-au oferit să le împrumute jucători gratis.

20 de jucători din lotul de 23 ai echipei Chapecoense, antrenorul şi alţi oficiali ai clubului şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs la 30 de kilometri de Medellin.
Oraşul Chapeco, din sudul Braziliei, e încă în şoc. Sute de suporteri ai echipei s-au strâns în jurul stadionului pentru a-i plânge pe cei dispăruţi, s-au strâns în grupuri, au rostit rugăciuni, au aprins lumânări şi au adus flori. Primarul a decretat 30 de zile de doliu şi toate celebrările de Crăciun şi de Anul Nou au fost suspendate. Preşedintele ţării, Michel Temer, a decretat trei zile de doliu naţional, dar cel mai impresionant gest de solidaritate a venit din partea cluburilor din Brazilia.

Sub semnătura oficialilor de la cele mai importante cluburi, Palmeiras, Corinthians, Coritiba, Santos sau Sao Paulo, grupările braziliene au propus federaţiei ca echipa Chapecoense să nu retrogradeze în următorii trei ani, chiar dacă se vor afla pe o poziţie la coada clasamentului. De asemenea, aceste cluburi s-au oferit ca în următorul an să împrumute gratuit jucători către gruparea alb-verde.  Nici columbienii de la Atletico Nacional, care urmau să îşi disupte finala Cupei Sudamericane cu Chapecoense, nu s-au lăsat mai prejos, solicitând CONMNEBOL (echivalentul UEFA) să acorde direct trofeul grupării braziliene.

Au murit 71 din 77

Dacă iniţial s-a vorbit de 81 de pasageri, autorităţile civile columbiene au revenit cu noi date. Astfel, în aeronava companiei boliviene Lamai Flight s-au urcat doar 77 de persoane, după ce patru oameni şi-au anulat zborul. Astfel, bilanţul tragediei este acum de 71 de persoane decedate şi şase supravieţuitori. Trei sunt fotbalişti la Chapecoense, unul e jurnalist, iar alţi doi făceau parte din echipaj: o stewardesă şi un mecanic. Au apărut şi mărturiile acestora din urmă, aflaţi în stare stabilă. Însoţitoarea de zbor Ximena Suarez a spus că dintr-o dată toate luminile din avion s-au stins, iar din acel moment şi până la impactul cu solul nu a trecut mai mult de 40-50 de secunde. Mecanicul Erwin Tumiri consideră că a scăpat cu viaţă pentru că a avut mai multă prezenţă de spirit spre deosebire de ceilalţi pasageri,  care au început să se agite, respectând toate procedurile: s-a aşezat în poziţia fetală şi a strâns între picioare o valiză, care a atenuat şocul ciocnirii cu pământul.
La faţa locului a sosit de urgenţă şi o echipă de investigatori din Marea Britanie, ţinând cond de faptul că aeronava e produsă în insulă.  Aceştia vor lua la mână fiecare rămăşiţă a avionului şi vor asculta ultimele convorbiri ale piloţilor cu turneul de control, dar ipotezele accidentului rămân în picioare: fie aeronava a suferit o defecţiune la sistemul electric, care a şi condus la întreruperea energiei, fie a rămas fără combustibil.

Băiatul antrenorului şi-a uitat paşaportul
“Trebuie să reconstruim clubul. Trebuie să angajăm jucători şi să avem răbdare pentru a putea continua în campioantul brazilian, o competiţie importantă pentru noi", a declarat vicepreşedintele Ivan Tozzo pentru Globoesporte. Tozzo a preferat să rămână acasă, decizie care i-a salvat viaţa. Atacantul Alexjandro Martinuccio a scăpat cu zile datorită unei accidentări suferite cu câteva zile înaintea meciului, în vreme ce băiatul antrenorului Caio Junior, care vroia să însoţească echipa, şi-a uitat paşaportul acasă, neglijenţă ce s-a dovedit providenţială în cele din urmă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite