Tragedie în fotbal: a murit Bruno Metsu. Povestea antrenorului care a scris istorie cu Senegal şi care s-a convertit la Islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruno Metsu
Bruno Metsu

A scris istorie la Mondialul din 2002, eliminând marea naţională a Franţei. Apoi, a luat drumul Orientului, iar această experienţă l-a schimbat ca om. Tot acolo a aflat verdictul crunt al medicilor după ce i s-a făcut rău în timpul unui meci: cancer în faza terminală.

Fotbalul a pierdut un antrenor care şi-a pus amprenta pe sportul-rege. După o luptă teribilă împotriva cancerului, Bruno Metsu (59 de ani) s-a stins, luni seară, într-o clinică din oraşul său natal, Coudekerque, aflat în nordul Franţei. 

I-au dat trei luni, dar a rezistat un an

Metsu fusese diagnosticat cu cancer, în octombrie 2012, după ce i s-a făcut rău în timpul unui meci jucat de echipa sa, Al-Wasl Dubai. Atunci, a fost spitalizat, iar medicii i-au transmis că boala s-a răspândit la colon, ficat şi plămâni. „Doctorii mi-au zis că mai am trei luni de trăit. Şocul a fost enorm“, a povestit, ulterior, Metsu, într-un interviu acordat celor de la „L’Equipe“.

Francezul s-a luptat admirabil, dar, luni seară, a venit vestea care a îndurerat lumea fotbalului. „A decedat în această noapte, la ora 03.30 (n.r. - ora locală). Sunt devastat. Bruno avea totul pentru a fi fericit, o carieră profesională de excepţie, bani, totul pentru a fi fericit împreună cu soţia sa şi cu copiii lui, apoi cancerul a câştigat. E de necrezut“, a declarat directorul executiv al clubului de baschet BCM Gravelines-Dunkerque, Herve Beddeleem, un prieten al lui Metsu, potrivit gsp.ro.

A dus Senegalul până în sferturile Mondialului

Bruno Metsu şi-a făcut un nume, ca antrenor, după performanţa din CM 2002, atunci când a atins sferturile turneului final cu naţionala Senegalului. 

Africanii au dat lovitura, învingând campioana mondială en-titre, Franţa, în primul meci din grupe, scor 1-0! Au urmat două remize cu Danemarca (1-1) şi cu Uruguay (3-3). Senegal a obţinut locul 2, înaintea francezilor, care au părăsit Mondialul fără punct şi fără gol marcat! În „optimi“, Senegal a trecut de Suedia (2-1), devenind prima echipă africană care a atins sferturile unui Mondial, după Camerun, în 1990. Aventura trupei lui Metsu s-a încheiat cu o înfrângere în faţa Turciei, dar Senegal a părăsit turneul lăsând în urma o impresie excelentă.

Şi-a schimbat numele în Abdul Karim

După Mondialul din 2002, legăturile lui Metsu cu Senegal au devenit şi mai puternice. Francezul s-a căsătorit cu o femeie musulmană, s-a convertit şi el la Islam, şi şi-a schimbat numele în Abdul Karim. 

Apoi, datorită cotei sale, Metsu a primit numeroase oferte din zona arabă şi, din 2002 până la sfârşitul carierei sale de antrenor, a lucrat numai în zona Golfului Persic. De altfel, în 2011, pe când era selecţionerul Qatar-ului, francezul s-a împrietenit cu Cosmin Olăroiu, care, la vremea respectivă, antrena Al-Sadd Doha.

Metsu

Până să se apuce de antrenorat, Metsu a evoluat, ca mijlocaş, la Dunkerque, Anderlecht, Valenciennes, Lille, Nice, Roubaix şi Beauvais. 

Ce a câştigat ca antrenor?

*Liga Campionilor Asiei cu Al-Ain (2002-2003)

*Titlul în Emirate cu Al-Ain (2002-2003, 2004-2005)

*Titlul în Qatar cu Al-Gharafa (2004-2005)

*Cupa Sheikh Jassim, Cupa Coroanei Prinţului şi Cupa Emir-ului, toate cu Al-Gharafa

*Cupa Golfului Persic cu Emirate (2007)

*Locul 2 în Cupa Africii pe Naţiuni cu Senegal (2002)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite