Swansea - Petrolul /Contra e greu de bătut. Antrenorul "lupilor" are doar patru înfrângeri în 50 de meciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrolul joacă diseară la Swansea (ora 21.05, Pro TV), cu una dintre revelaţiile campionatului englez, iar Cosmin Contra va avea în faţă cel mai puternic adversar întâlnit în cariera sa de antrenor.

„Guriţă” a bifat o cifră rotundă, săptămâna trecută, urmând ca în Ţara Galilor să stea pe bancă pentru a 51-a oară ca antrenor principal al unei echipe româneşti. A condus de 14 ori Poli Timişoara şi de 36 de ori Petrolul, în toate competiţiile, iar bilanţul său demonstrează că e un antrenor greu de învins. Fie că a jucat în campionat, cupă sau cupe europene, echipele conduse de Contra au pierdut numai de patru ori (o înfrângere Timişoara şi trei înfrângeri Petrolul). Echipele care l-au învins pe „Guriţă” sunt FC Braşov (în cupă), când era la Timişoara, Gaz Metan (campionat), Oţelul (cupă) şi Steaua (supercupă), ultimele trei cu Petrolul. Palmaresul lui Contra este caracterizat şi de foarte multe egaluri. Practic, tehnicianul de 37 de ani are 27 de victorii şi 19 rezultate de egalitate, ceea ce îi oferă un procent de reuşită de peste 65%. „Nu ştiu dacă sunt un antrenor bun sau rău, dar îmi place organizarea şi disciplina. Iar Petrolul este o echipă greu de bătut. Exceptând meciul din supercupă, când a fost o situaţie specială, n-am întâlnit o echipă care să ne fie superioară”, a spus Contra. Pentru ploieşteni calificarea în grupele Ligii Europa ar însemna şi o infuzie de 3-4 milioane de euro, bani viraţi de UEFA, plus o sumă importantă care poate fi obţinută din vânzarea biletelor.
Laudrup e Hagi al Danemarcei
„Guriţă” va avea ocazia de a se întâlni la Swansea cu Michael Laudrup, cel mai bun fotbalist danez din toate timpurile şi unul dintre cei mai buni mijlocaşi ai lumii în secolul trecut. Laudrup (49 de ani) a jucat la Bronby, Lazio, Juventus, Barcelona, Real Madrid şi Ajax, iar din 2002 e antrenor pregătind pe Bronby, Getafe, Spartak Moscova, Mallorca şi, de anul trecut, Swansea. În sezonul 2007-2008, el l-a avut sub comanda sa chiar pe Contra, la Getafe, cei doi având o colaborare bună şi ajungând cu micuţa echipă din suburbia Madridului până în finala Cupei Spaniei. „Îl ştiu bine pe Laudrup şi avantajul meu este că el mă cunoaşte doar ca jucător, nu şi ca antrenor. El e genul de tehnician care pune bază mult pe jocul combinativ, echipa sa nu se aseamnă cu celelalte formaţii din Anglia. Probabil de aceea a avut şi rezultate surprinzătoare. Ne vom juca şansa şi trebuie să obţinem un rezultat care să ne dea speranţe de calificare în retur. Swansea are un atac foarte bun, dar o apărare pe care o putem desface. Nu mergem să ne apărăm ci să jucăm ”, a spus Contra. Swansea a terminat sezonul trecut pe locul 9 în Premier League, dar a câştigat Cupa Ligii Angliei, primul trofeu important din istoria clubului. Anul acesta, echipa a început cu o înfrângere, 1-4 acasă, cu Manchester United.   
Swanselona Angliei
Swansea e o combinată galezo-spaniolă, îmbunătăţită cu câţiva englezi şi doi olandezi. Nucleul echipei este format de cei şapte spanioli, dintre care vedetele sunt vârful Michu (18 goluri sezonul trecut) şi mijlocaşul Pablo Hernandes (fost coleg de-al lui Contra la Getafe). Vara aceasta, Swansea a cheltuit 24 de milioane de euro pentru a aduce opt fotbalişti, cel mai scump fiind vârful ivorian Bony (Vitesse), pentru care s-au plătit 14 milioane de euro. Datorită jocului combinativ, Swansea a fost poreclită Swanselona Angliei. Valoarea totală a lotului echipei este de 117 milioane de euro, de 5 ori cât cea a Petrolului. Chiar dacă datele hârtiei sunt împotriva „lupilor” aceştia au în istorie un rezultate extraordinar. Ploieştenii au singura echipă din România care a învins pe Liverpool, 3-1 în 1966, iar la ultima campanie europeană, cea din 1995-1996, Petrolul  a eliminat-o pe Wrexham, din Ţara Galilor. Fotbalistic, Swansea aparţine însă Angliei, ceea ce o aşează pe un nivel mult superior. 


Rezultatele lui Contra
Poli Timişoara  14  8  5  1
Petrolul  36 19 14  3
TOTAL  50 27 19 4

Echipe probabile
SWANSEA: Vorm – Angel Rangel, Chico, Williams, Davies – Britton, Shelvey – Dyer, Michu, Routhledge – Bony Rezerve: Tremmel, Amat, Taylor, Canas, Hernandez, Sung-Yong Ki, Pozuelo

Absenţi: De Guzman (accidentat)
 

PETROLUL: Pecanha – Achim, Benga, Geraldo, Guilherme – Mustivar, Hoban – Boudjemaa, Hamza, Grozav – Dore Rezerve: Bornescu, Naziri, De Lucas, Priso, Romario, Teixeira, Camara
Absenţi: Alcenat (suspendat), Manasse, Morar, Marinescu (accidentaţi)
Stadion: „Liberty” (Swansea)
Arbitru: Karasev (Rusia)

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite