Steaua a devenit bancomatul lui Becali: de ce depinde viitorul celui mai important brand din fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de prestaţia alarmantă a Stelei în returul cu AS Trencin, rămâne un scenariu terifiant care, de acum încolo, îi va ţine pe suporterii roş-albaştrilor cu sufletul la gură.

Concret, după ce echipa de fotbal a pierdut marca Steaua în dauna Clubului Sportiv al Armatei, exista posibilitatea ca cea mai iubită grupare din Liga I să aibă soarta celor de la Dinamo şi Rapid şi să ceară intrarea în insolvenţă!

Gigi Becali a pierdut, anul trecut, aproape 30 de milioane de euro ca urmare a eliminării echipei în play-off-ul Ligii Campionilor. Acum, el nu e dispus să compenseze cu banii săi o altă ratare a potului UEFA, dacă echipa va rămâne în afara grupelor Ligii pentru al doilea sezon la rând. 

De altfel, imediat după calificarea cu mari emoţii în faţa celor de la Trencin, omul de afaceri a recunoscut ce ar fi făcut, dacă Steaua ar fi încheiat socotelile cu Europa în acest sezon.

„Dacă nu ne calificam, le-am şi spus, la revedere, într-un an, insolvenţă! Păi, mai sunt idiot să dau bani la fotbal şi să fac şi puşcărie după aia? Dau echipa cadou! Eu voiam să fiu faimos, dar mi-am dat seama că e deşertăciune. Dacă câştig bani, stau, dacă nu, nu!“, şi-a expus latifundiarul filosofia.

A luat 72% din banii echipei

Mărturisirea făcută de Gigi Becali confirmă că, pentru el, Steaua a devenit un bancomat din care scoate bani periodic. Dacă UEFA şi televiziunile nu vor mai alimenta conturile clubului, atunci echipa nu prezintă niciun interes pentru patron.

De altfel, anul trecut, la o zi după ce campioana a ratat accederea în grupele Ligii Campionilor, „Adevărul“ a dezvăluit că eşecul a fost cauzat şi pentru că banii produşi de Steaua au intrat în buzunarele lui Becali, în loc să fie reinvestiţi în transferuri.

Bilanţul prezentat atunci de „Adevărul“ a fost unul halucinant: 72% din banii intraţi în conturile Stelei au fost scoşi din club de Becali, doar 28% din sumele câştigate fiind cheltuite tot pentru Steaua.

Avertisment pentru jucători

Auzind nonşalanţa cu care latifundiarul a vorbit despre intrarea Stelei în insolvenţă, fostul jucător al roş-albaştrilor, Basarab Panduru, a lansat un avertisment pentru fotbaliştii care se află acum în lotul campioanei şi cei care au de gând să semneze cu Steaua.

„Dacă nu te califici cu Partizan, iar bagi echipa în insolvenţă. Jucătorii pe care vrei să-i aduci mai vin când aud că tu te gândeşti la insolvenţă? Ca sunt şanse să nu prinzi nici grupele Ligii Europa. Iar jucătorii se trezesc că unde câştigau 35.000 de euro pe luna, câştigă, de fapt, 3.500. Unde câştigai 20.000, de fapt, iei 2.000, iar de unde câştigai 5.000, de fapt, sunt 500. Sau dacă nici atât nu câştigai, trebuie să vii cu bani de acasă“, a explicat Panduru la Dolce Sport.

Persistă pericolul cu insolvenţă

Steaua a scăpat ca prin urechile acului de eliminare cu AS Trencin, însă pericolul intrării echipei în insolvenţă persistă! Acest risc ar dispărea, doar dacă Chipciu şi compania vor trece de Partizan Belgrad în turul III preliminar al Ligii Campionilor. 

O eventuală victorie în „dubla“ cu sârbii (29 iulie pe „Arena Naţională“ şi 5 august la Belgrad) ar trimite Steaua în play-off-ul Ligii Campionilor şi ar asigura prezenţa ei, fie la masa bogaţilor, fie în grupele Ligii Europa. Astfel, în cel mai rău caz, campioana s-ar alege cu 10-12 milioane de euro din partea UEFA, o sumă care ar asigura bugetul până la finalul sezonului. 

În schimb, dacă vor fi eliminaţi de Partizan Belgrad, atunci elevii lui Rădoi vor fi trimişi în play-off-ul Ligii Europa, iar aici, în caz de eşec, aventura europeană se va încheia pe 2015-2016 şi clubul va pierde milioanele UEFA. Cum Becali a anunţat că nu va investi din banii săi, va reveni în actualitate scenariul cu insolvenţă.

Steaua nu mă interesează emoţional. Vreau doar să producă bani. Gigi Becali la 12 mai 2014
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite