Sorana Cîrstea trăiește adevăratul vis american: A doua româncă din istorie cu o performanță magnifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorana Cîrstea e o dovadă vie a faptului că, în circuitul feminin, cuvântul „imprevizibil“ are o cu totul altă greutate!

Sorana Cîrstea are 12 victorii în 19 meciuri, în acest sezon. FOTO: Arhiva Adevărul
Sorana Cîrstea are 12 victorii în 19 meciuri, în acest sezon. FOTO: Arhiva Adevărul

La începutul lunii martie, sportiva născută în Târgoviște era în pragul ieșirii din Top 100 mondial, căzută pe 97 WTA în clasamentul live, înaintea întrecerilor de la Indian Wells și Miami. A fost consecința firească a startului ratat de sezon, cu 4 victorii și 6 înfrângeri. Ce a urmat însă, în cele două întreceri care compun „Sunshine Double“, e fără precedent pentru „Sori“. În decurs de 18 zile, între 9 – 27 martie, ea a ajuns să înregistreze opt victorii în nouă meciuri! Iar asta în două competiții WTA 1.000. În circuitul feminin, aceste întreceri sunt cele mai importante, după cele patru Grand Slam-uri și după Turneul Campioanelor de final de an!

Iată însă câteva dintre bornele remarcabile atinse de Sorana, în această lună, în care ea trăiește un veritabil vis american:

*Atât la Indian Wells, cât și la Miami, parcursul lui Cîrstea a inclus victorii cu Caroline Garcia. În California, a bătut-o pe franțuzoaica într-un moment în care aceasta era pe locul 5 în lume: 6-4, 4-6, 7-5. După 9 zile, la Miami, a bătut-o și mai clar, când Garcia urcase pe 4 WTA: 6-2, 6-3! Au fost primele două victorii pentru „Sori“, în fața unei adversare din Top 5 mondial, după 2017.

*Ca să vedem când a mai avut Cîrstea o perioadă atât de bună, cu opt victorii în nouă meciuri, trebuie să ne întoarcem în timp. Mai precis, în 2021, în timpul sezonului de zgură. Atunci, ea a câștigat trofeul la Istanbul, a pierdut în turul I la Madrid, iar la Strasbourg a jucat finala, 3-6, 3-6 cu Krejcikova. Atenție însă: ce face Sorana acum, în SUA, valorează mult mai mult, pentru că acele întreceri din 2019, vorbim despre Istanbul și Strasbourg, au fost de categoria WTA 250. Adică, cele mai mici din circuitul feminin!

Dintre românce, doar Halep a jucat atât de bine, la Indian Wells și Miami. FOTO: Arhiva Adevărul
Dintre românce, doar Halep a jucat atât de bine, la Indian Wells și Miami. FOTO: Arhiva Adevărul

*Pentru prima dată în carieră, Cîrstea bifează sferturile, în două turnee WTA 1.000 la rând. Dintre jucătoarele din România, doar Simona Halep reușise așa ceva. De două ori chiar! În 2015, „Simo“ a câștigat Indian Wells și a jucat sferturile, la Miami. În 2016, constănțeanca a avansat până în sferturi, în ambele întreceri din cadrul „Sunshine Double“.

*Sorana e acum într-o companie selectă prin aceste calificări succesive, în sferturile de la Indian Wells și Miami. Doar Kvitova (12 WTA), Rybakina (7 WTA) și Sabalenka (2 WTA) au reușit să meargă atât de departe, în cele două competiții americane din această lună.

*În cel mai bun sezon pe care l-a avut în circuitul feminin, în 2013, Cîrstea a ajuns până pe locul 21 WTA, în luna august a acelui an. Dar nici măcar în acel sezon, „Sori“ n-a jucat atât de bine, ca acum, la Indian Wells și Miami. A făcut turul III în prima competiție și a atins optimile, în cea de a doua, după cum se poate vedea în tabelul alăturat.

Aryna Sabalenka traversează un moment formidabil, în acest an. FOTO: Arhiva Adevărul
Aryna Sabalenka traversează un moment formidabil, în acest an. FOTO: Arhiva Adevărul

Ce poate realiza Sorana, în continuare

*Din 2016 încoace, Cîrstea a legat maxim cinci victorii pe tabloul principal al unei întreceri WTA. Iar asta o singură dată, la Istanbul, pe zgură, în aprilie 2021, când a cucerit trofeul. Acum, dacă o va învinge pe Aryna Sabalenka (Belarus, 24 de ani, 2 WTA), în sferturile de la Miami Open, Cîrstea va ajunge, din nou, la cinci victorii consecutive.

*Sorana, ajunsă în premieră la un meci cu Sabalenka, își poate continua ascensiunea în ierarhia WTA. Acum e pe 51 în ierarhia live, cu 1.043 de puncte. Dacă va avansa, în semifinalele de la Miami, va acumula 1.218 puncte și va atinge locul 41 WTA. În cazul câștigării trofeului, Cîrstea va ocupa locul 20 mondial, începând de luni! Ar fi cea mai bună clasare din cariera ei de până acum. În plus, ar trece peste Halep (26 WTA), ceea ce nu s-a mai întâmplat din august 2013. Atunci, „Sori“ a fost pe 21, iar „Simo“ pe 23.

*Cîrstea poate deveni doar a treia jucătoare care o învinge pe Sabalenka, în 2023. Meciul va fi diseară (ora 20.00, Digi Sport 2). În acest sezon, sportiva din Belarus, campioană la Adelaide și Australian Open, a fost învinsă doar de două ori în 22 de partide! Krejcikova (Cehia, 13 WTA) a bătut-o în sferturile de la Dubai, iar Rybakina a trecut de ea în finala de la BNP Paribas Open, săptămâna trecută.

*„Sori“ are șansa de a pune mâna pe cel mai mare cec din ultima perioadă. Pentru că o eventuală calificare în semifinalele turneului de la Miami valorează 352,635 de dolari. Cîrstea a primit câte 184,465 de dolari pentru cele două calificări, în sferturile de la „Sunshine Double“.

Cîrstea, la „Sunshine Double“

Sezon Indian Wells Miami

2023 Sferturi Sferturi*

2022 Optimi Turul II

2021 Turul III Turul II

2019 Eliminată în calificări Turul I

2018 Turul II Turul II

2017 Turul I Turul III

2016 Absentă Eliminată în calificări

2015 Absentă Turul I

2014 Turul II Turul II

2013 Turul III Optimi

2012 Turul II Turul I

2011 Turul I Turul I

2010 Turul II Turul II

2009 Turul II Turul I

2008 Absentă Turul I

*Urmează să joace cu Aryna Sabalenka (2 WTA)

**În 2020, cele două competiții s-au anulat din cauza pandemiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite