S-au împărţit banii: jucătorii naţionalei şi-au încasat primele pentru Euro 2016. Cine a luat sumele cele mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a dezvăluit la „Adevărul Live“ că fotbaliştii care au jucat în preliminariile Euro 2016 au fost răsplătiţi, vineri, cu 91 de zile înainte de startul turneului din Franţa.

Euro 2016 bate la uşa, iar Federaţia Română de Fotbal (FRF) a făcut un pas important spre a motiva jucătorii în perspectiva turneului final din această vară.

Chiar dacă UEFA încă n-a virat în contul FRF suma de aproximativ opt milioane de euro pentru calificare, forul condus de Răzvan Burleanu a ţinut ca fotbaliştii care au contribuit la această performanţă să fie răsplătiţi, înainte de startul competiţiei.

„De vineri, jucătorii echipei naţionale şi-au primit primele de calificare pentru Euro 2016. Integral. N-am aşteptat banii de la UEFA. Cei care fac parte din Comitetul Executiv nu şi-au primit încă banii. Mai întâi, am rezolvat cu jucătorii şi cu stafful tehnic“, a spus Burleanu la „Adevărul Live“. El a precizat că, datorită unui acord cu elevii lui Anghel Iordănescu, federaţia va direcţiona o parte din bonusul UEFA spre dezvoltarea fotbalului juvenil din România.

„Nu vreau să comentez cuantumul primelor de calificare, dar nu sunt nişte sume mari. Jucătorii chiar au acceptat ca ele să fie reduse, astfel încât noi, federaţia, să avem posibilitatea de a face investiţii de 500.000 de euro în alte sectoare. Trebuie să luăm surse financiare de la echipa naţională, singura cu potenţial de marketing, şi să le ducem la bază. Trebuie să cultivăm, aşa cum un proverb african spune că, dacă vrei să ai un copac astăzi, trebuia să-l plantezi acum 25 de ani“, a spus şeful FRF.

„Cluburile nu ajută naţionala“

Dacă s-a arătat mulţumit de comportamentul fotbaliştilor care au contribuit la calificarea la Euro 2016, în schimb, Burleanu a lăsat de înţeles că naţionala nu e susţinută de echipele de club.

„În acest moment, singura posibilitate de a promova fotbalul românesc la nivel european e echipa naţională, care revine în elită, după o pauză de opt ani. Astăzi, echipa naţională e singura posibilitate de a tracta fotbalul românesc din această umbră în care se află şi de a-l duce în zona de performanţă. Cluburile nu ajută însă, fiindcă pun interesele personale mai presus decât cele naţionale“, a continuat preşedintele FRF.

El şi-a argumentat această afirmaţie, dezvăluind cum prima reprezentativă a ratat şansa unui amical de cinci stele.

„Lucrăm cu trei date, în luna mai, de meciuri amicale: 22, 26 şi 29. Pentru 22, am avut o propunere din partea Federaţiei Olandeze să jucăm un meci fie la ei, fie la noi, fie pe teren neutru. N-am fost în măsură să le oferim un răspuns. De ce? Pentru că riscam să ajungem într-o situaţie similară cu cea pentru cantonamentul din Turcia. Era posibil ca, din nou, reprezentanţii Stelei să zică: <<22 mai nu e dată inclusă în calendar FIFA, nu lăsm jucătorii la echipa naţională>>“, a povestit Burleanu.

„Liga ne tot amână“

Acesta a explicat că tocmai din cauza întrecerii interne, programul de pregătire al tricolorilor pentru Euro 2016 n-a putut fi definitivat până în acest moment.

„Depinde exclusiv de Liga Profesionistă de Fotbal, dacă vom reuşi comprimarea play-off-ului, astfel încât echipa naţională să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru pregătirea Euro 2016. Pe 22 mai, trebuia să jucăm cu Olanda sau cu Anglia, iar acum nu o să jucăm nici cu una, nici cu alta. Şi nici nu ştim ce o să facem, fiindcă n-avem un răspuns din partea LPF. E un răspuns care e tot amânat. Dacă nu se va comprima campionatul, atunci nu o să mai jucăm la 22 mai. Va cădea un amical, vor rămâne cele două din luna mai, plus testul cu Georgia, la 3 iunie, la Bucureşti, ultimul înaintea plecării spre Franţa“, a precizat şeful de la „Casa Fotbalului“.

Prima maximă de calificare e undeva la 150.000 - 170.000 de euro pentru jucătorul care a evoluat cel mai mult în preliminarii.  Andrei Vochin consilier FRF   Încasările pe echipa naţională sunt acum de peste două ori mai mari decât cele din 2008. Iar în 2008, echipa naţională a fost la Campionatul European. Răzvan Burleanu preşedinte FRF

Jucătorii care au evoluat cel mai mult în calificări

Nume Total minute

Chiricheş, D. Grigore 900

Tătăruşanu, Raţ 810

Pintilii 720

Torje 627

Hoban 624

Papp 540

Keşeru 477

Maxim 468

Chipciu 461

Sânmărtean 452

B. Stancu 435

Ad. Popa 259

Cr. Tănase 205

Prepeliţă 195

Rusescu 164

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite