România, făcută ţăndări: Consecinţele situaţiei dezolante în care a ajuns echipa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Stanciu, mijlocaş România
Nicolae Stanciu, mijlocaş România

Cota şi imaginea naţionalei au fost făcute vraişte. Ca şi cum rateurile de pe teren nu erau suficiente, acum prima reprezentativă s-a ales şi cu reputaţia unei echipe de care fug toţi.

Cândva, să ajungi selecţioner al echipei naţionale era visul oricărui antrenor. Acum, această funcţie pare a fi coşmarul de care fug toţi tehnicienii care au, cât de cât, o cotă.

La această imagine deplorabilă a contribuit, din păcate, şi strategia adoptată de Federaţia Română de Fotbal (FRF). Care, după ce s-a încheiat contractul lui Mirel Rădoi (40 de ani), la finalul lunii noiembrie, a abordat nişte antrenori de la care a primit refuzuri pe bandă. Ce-i drept, în apărarea FRF-ului trebuie spus şi următorul lucru: dacă nu i-ar fi ofertat pe Hagi şi pe Dan Petrescu, oamenii de la „Casa Fotbalului“ ar fi fost acuzaţi, în continuare, că refuză colaborarea cu „Generaţia de Aur“. Acum, această idee a fost demontată, însă cu preţul şifonării imaginii echipei naţionale.

Petrescu

Ultimul care a declinat propunerea FRF de a deveni selecţioner e Dan Petrescu - foto (53 de ani). 

Punând în balanţă situaţia sa actuală la CFR, perspectiva câştigării unui nou titlu şi ce îi poate oferi echipa naţională, pentru care urmează Liga Naţiunilor, o competiţie total neatractivă, Petrescu a preferat să rămână la Cluj. Mai ales că aici, pe lângă şansa câştigării titlului, va avea şi oportunitatea de a juca în viitorul sezon al cupelor europene. Iar eventualele performanţe pe care le-ar obţine de pe banca CFR-ului i-ar creşte spectaculos cota, oferindu-i perspectiva semnării unui contract cu o echipă din străinătate. De altfel, de curând, impresarul său, Nicolae Pîrnău, a vorbit, răspicat, despre ce îşi doreşte Dan Petrescu.

„Am spus, în repetate rânduri, că, la orice ofertă din Rusia, Dan Petrescu va prioritiza revenirea în această ţară. În prezent, lucrează la Cluj, echipă care a câştigat campionatul României, în ultimii ani. Contractul la CFR Cluj e de aşa fel încât, dacă există o propunere din Rusia, vă declar oficial acest lucru, vom rezolva problemele. Acesta nu vă fi un obstacol pentru revenirea în Rusa, sută la sută“, a spus Nicolae Pîrnău.

Dacă ar fi semnat contractul cu FRF, Petrescu ar fi ratat şansa unei reveniri în Rusia, în viitorul apropiat. În schimb, de la CFR va putea face acest pas, în orice moment în care va primi o propunere tentantă.

Mutu

Mutu, pus într-o situaţie stânjenitoare

Aşadar, Dan Petrescu a ieşit în câştig, după oferta FRF. A pierdut, în schimb, echipa naţională. Care s-a ales cu o imagine şifonată, după această serie de refuzuri primite, pe rând, de la Hagi (Farul), Lucescu jr (PAOK Salonic) şi Petrescu (CFR). În consecinţă, a căzut şi un mit, acela că naţionala nu se refuză.

Urmează reunirea Comisiei Tehnice din cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Aproape sigur, după această şedinţă, Răzvan Burleanu va fi mandatat să înceapă discuţiile cu Adrian Mutu (42 de ani). Care e liber de contract, a mai lucrat la federaţie, pe când a fost selecţioner al naţionalei de tineret, şi ar accepta şi un salariu de aproximativ 250.000 de euro pe an, cât a avut şi Rădoi.

De fapt, s-a spus încă de acum vreo două luni, că FRF îl vrea pe Mutu în fruntea primei reprezentative. Şi că tatonările cu Hagi, Lucescu jr şi Petrescu au fost doar de ochii lumii. Dacă aşa a fost, într-adevăr, nu vom afla niciodată. Cert e că, pe lângă faptul că imaginea echipei naţionale a fost şifonată, şi Mutu a fost pus într-o situaţie stânjenitoare. Pentru că urmează să fie abordat de federaţie, abia după ce trei oameni au spus „nu“. Ceea ce nu poate fi îmbucurător, când ştii că s-a ajuns la tine, doar pentru că alţii au refuzat naţionala.

44 e locul pe care îl ocupă România în ultimul clasament FIFA, sub echipe precum Paraguay (43), Canada (40), Ungaria (39) sau Iran (21).  
SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite