România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole

0
Publicat:

Ucraina și România au oferit, fără îndoială, cel mai spectaculos duel din calificările pentru Billie Jean King Cup 2024!

Ana Bogdan și o reacție care arată cât suflet a pus pe teren. FOTO: X / Billie Jean King Cup
Ana Bogdan și o reacție care arată cât suflet a pus pe teren. FOTO: X / Billie Jean King Cup

Dintre cele opt confruntări desfășurate vineri și sâmbătă, cea de la Florida a fost singura cu o răsturnare incredibilă de scor. Vorbim despre niște meciuri dezechilibrate în mare parte, după cum se poate vedea mai jos:

*Australia – Mexic 4-0

*Elveția – Polonia 0-4

*Franța – Marea Britanie 1-3

*Statele Unite ale Americii – Belgia 4-0

*Japonia – Kazahstan 3-1

*Brazilia – Germania 1-3

*Slovacia – Slovenia 4-0

Așadar, doar Ucraina – România, scor 2-3, s-a jucat după un scenariu de infarct! În care ucrainencele, cu un lot superior, cel puțin pe hârtie, au condus cu 2-0 după prima zi, însă și-au văzut visul calificării spulberat după o revenirea fantastică a româncelor.

Eroinele acestui succes? Cuplul Ana Bogdan (31 de ani) – Jaqueline Cristian (25 de ani). Vorbim despre două sportive care, în ultimii ani, au acceptat convocările, de câte ori s-a apelat la ele. Iar asta în condițiile în care, după semifinala pierdută de România la Fed Cup 2019 – cum se numea competiția înainte – prima noastră reprezentativă a căzut în derizoriu. Abandonată, treptat, de nume grele, sub diferite pretexte. Și, în mod șocant, retragerile pe bandă au fost justificate de o idee ridicolă: „Și ce dacă nu vin la lot? Nu datorează nimic României!“.

Dacă am valida un asemenea nonsens, practic, ar trebui să desființăm toate loturile naționale în toate sporturile! Pentru că, teoretic, în niciun sport nu ești obligat să faci sacrificii ca să-ți reprezinți țara. Și, foarte important: nu faci asta pentru guvern, pentru politicieni sau pentru federație. Prezența la lotul național e o mândrie, în primul rând, și un efort pe care îl depui pentru oamenii de rând, pentru conaționalii tăi.

Lista deschisă de Cîrstea, tot mai lungă

Prima mare jucătoare din România care a renunțat la lot a fost Sorana Cîrstea, încă din 2018. La vremea respectivă, s-a speculat că sportiva noastră a luat această decizie, deoarece nu se înțelegea cu Simona Halep. Cert e că, după 2019, când și Halep a refuzat, sistematic, prezența la lot, Sorana n-a mai vrut să audă de prima reprezentativă. Asta deși federația s-a tot rugat de ea. Inclusiv acum, înaintea partidei cu Ucraina, s-a încercat readucerea lui Cîrstea la lot, tentativă eșuată încă o dată.

După Cîrstea și Halep – Simona a lipsit acum de la confruntarea cu Ucraina din cauza unei accidentări – lista retragerilor s-a tot lungit. Irina Begu (33 de ani) și Gabriela Ruse (26 de ani) au anunțat și ele, pe rând, că nu vor mai evolua sub tricolor. În cazul lui Ruse, s-a speculat, din nou, că a existat un conflict cu colegele de echipă. Chiar dacă, ulterior, Gabriela a dezmințit această situație și chiar a spus că va lua în considerare viitoarele convocări, ea n-a mai fost văzută în echipa României din noiembrie 2023, de la o victorie categorică în fața Serbiei (4-0).

De notat că, în weekend, când Ana Bogdan și Jaqueline Cristian au calificat România, în mod eroic, Irina Bara (29 de ani, 156 WTA), Gabriela Ruse (26 de ani, 162 WTA) și Irina Fetecău (27 de ani, 444 WTA) au evoluat în calificările de la Rouen.

Culmea penibilului, atinsă cu Polonia

Având în vedere cele scrise mai sus, cu naționala feminină ocolită de vedetele noastre, căpitanul Horia Tecău (39 de ani) a avut mereu o misiune infernală de a încropi un lot competitiv. De aceea, s-a ajuns acum în situația ca, vineri și sâmbătă, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian să joace toate meciurile contra Ucrainei! Pentru că, realist vorbind, Anca Todoni (19 ani, 191 WTA) și Mara Gae (18 ani, 1.062 WTA) sunt încă departe de nivelul unei competiții precum Billie Jean King Cup.

Din păcate, România a fost nevoită, sistematic, să apeleze la jucătoare „de umplutură“, în absența celor experimentate, de nivel înalt. Culmea penibilului s-a atins, probabil, la confruntarea cu Polonia, găzduită de Radom, în aprilie 2022. Atunci, Tecău a luat în lot următoarele sportive: Begu, Mitu, Buzărnescu și Prisăcariu.

Duelul cu Polonia, pierdut cu 0-4, a fost precedat de o conferință șocantă, în care Andreea Prisăcariu n-a fost în stare să aibă un discurs pe un ton serios, hăhăind alături de colegele ei în fața unor jurnaliști rămași cu gura căscată! (video jos, din minutul 17:35). A doua zi, Prisăcariu a fost spulberată pe teren de Iga Swiatek, liderul mondial, 0-6, 0-6 în 47 de minute.

Acel meci cu Polonia a însemnat și ultima apariție sub tricolor pentru Mihaela Buzărnescu. Adică, o jucătoare care a acceptat mereu convocările. Din păcate, chiar dacă bine intenționată, și ea a fost departe de nivelul unei asemenea competiții. De altfel, Buzărnescu are un bilanț catastrofal pentru România la Fed Cup / Billie Jean King Cup, între 2019 și 2022: șase meciuri, șase înfrângeri, un singur set câștigat!

Acum, după calificarea României la Billie Jean King Cup Finals, rămâne de văzut dacă această performanță va determina revenirea unor vedete sub tricolor. Cu precizarea că, dacă vor fi sănătoase în noiembrie, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian trebuie să fie convocate, având în vedere că au făcut „munca de jos“ contra Ucrainei. Iar asta într-un moment, când alte românce n-au vrut să sacrifice pregătirea Roland Garros, evoluând pentru România într-o deplasare epuizantă, departe de Europa.

România a sărbătorit la Florida o calificare obținută în premieră. FOTO: X / Billie Jean King Cup
România a sărbătorit la Florida o calificare obținută în premieră. FOTO: X / Billie Jean King Cup

Ucraina – România, scor 2-3

Vineri

*Lesia Tsurenko (42 WTA) – Ana Bogdan (64 WTA)

3-6, 6-2, 6-0

*Elina Svitolina (18 WTA) – Jaqueline Cristian (75 WTA)

6-3, 7-5

Sâmbătă

*Elina Svitolina (18 WTA) – Ana Bogdan (64 WTA)

4-6, 6-4, 3-6

*Lesia Tsurenko (42 WTA) – Jaqueline Cristian (75 WTA)

6-2, 4-6, 4-6

*Nadiia Kichenok / Lyudmyla Kichenok – Ana Bogdan / Jaqueline Cristian

2-6, 6-7

Billie Jean King Cup 2024, turneul final

*Echipele calificate: Australia, Canada, Cehia, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Polonia, Slovacia, Spania, SUA și România

*Gazda competiției: Estadio de la Cartuja (Sevilla, Spania)

*Durata întrecerii: 12-17 noiembrie

*Calificate în premieră: România și Japonia

*Din calificări, au obținut biletele pentru turneul final opt echipe: Australia, Polonia, Marea Britanie, SUA, Japonia, Germania, Slovacia și România.

*Tabloul a fost completat de deținătoarea trofeului (Canada), de finalista ediției precedente (Italia), gazda turneului final (Spania), plus naționala care a primit un wild-card (Cehia). Invitația cehoaicelor la turneul final se datorează faptului că, după SUA (18 titluri), această națională are cele mai multe trofee Fed Cup / Billie Jean King Cup (11).

*Sistemul competițional: cele 12 naționale vor fi împărțite în patru grupe de câte trei echipe. Fiecare formație va disputa două meciuri în faza grupelor. Câștigătoarele celor patru serii vor avansa în semifinale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite