România – Belgia, cu controversatul Marciniak la centru: arbitrul polonez a fost prins la o manifestație a rasiștilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se apropie al doilea meci al tricolorilor la Euro 2024, cel care poate rezolva ecuația calificării în optimile competiției. Adevărul a explicat aici condiția care trebuie să fie îndeplinită, astfel încât naționala să-și adjudece prezența în prima fază eliminatorie.

Szymon Marciniak. FOTO: Facebook
Szymon Marciniak. FOTO: Facebook

România – Belgia (sâmbătă, ora 22.00, Pro TV) va avea o miză uriașă. Dacă noi țintim accederea în optimi, pentru belgieni va fi o partidă pe viață și pe moarte, după înfrângerea din prima etapă, 0-1 cu Slovacia.

Având în vedere importanța jocului de la Koln, UEFA a delegat un arbitru de mare valoare la această confruntare. Vorbim despre polonezul Szymon Marciniak (43 de ani). Acesta deține ecuson internațional din 2011, iar în 2023 a fost desemnat arbitrul anului de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS). Asta după ce, anul trecut, Marciniak a arbitrat finala Ligii Campionilor de la Istanbul, câștigată de Manchester City în fața celor de la Inter Milano.

La vremea respectivă, s-a vehiculat că Marciniak riscă să fie schimbat de la finala Ligii. Motivul? Centralul polonez a participat la o manifestație organizată de liderul unui partid xenofob, homofob, rasist! Evenimentul controversat a fost pus la cale de Slawomir Mentzen, lider al partidului de extrema dreaptă Konfederacia. Un partid cunoscut în Polonia pentru reacțiile sale xenofobe, homofobe, rasiste și antisemite. Marciniak a fost anchetat de UEFA care a decis, totuși, ca polonezul să conducă finala Ligii Campionilor.

Cu un an mai devreme, în decembrie 2022, același Szymon Marciniak s-a aflat la centru în finala Cupei Mondiale din Qatar, când Argentina a cucerit trofeul în fața Franței după executarea loviturilor de departajare.

Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina 3-0 (Munchen), Belgia – Slovacia 0-1 (Frankfurt)

*Mâine: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*Sâmbătă: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite