Româncele domină Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Ogrăzeanu (100 m), Bianca Perie (ciocan) şi Esthera Petre (înălţime) au devenit campioane continentale de tineret, la Ostrava, iar Cristina Toma a luat argint la triplusalt. România ocupa locul 4 în clasamentul pe medalii la CE de tineret, după trei zile de concurs, înaintea ţării noastre fiind Rusia, Germania şi Marea Britanie.

Atletele din România îşi continuă seria succeselor în competiţiile majore internaţionale, obţinând trei titluri europene la tineret şi o medalie de argint cu care au plasat ţara noastră pe locul 4 în clasamentul pe naţiuni după trei zile de concurs.  Recomandată de performanţele reuşite în ultimii ani - la începutul acestei luni a stabilit un nou record naţional la tineret (11,34 secunde), cel de seniori (11,29) nefiind omologat din cauză că a avut vânt ajutător -, Andreea Ogrăzeanu şi-a dovedit din nou clasa, câştigând finala la 100 de metri în 11 secunde şi 65 de sutimi.

Originară din Alexandria, eleva antrenoarei Cristina Manea a fost legitimată la Farul Constanţa în urmă cu şase ani, preşedintele acestui club, fostul fondist Ilie Floroiu văzând în ea o posibilă stea a atletismului mondial. Interesant este că tot la Ostrava (Cehia), în 2007, Andreea a obţinut medalia de argint la junioare I în cea mai spectaculoasă probă de viteză din câte există.

În aceeaşi zi în care Andreea "zbura" la 100 m, colega ei de club, Cristina Toma, a ocupat locul 2 la triplusalt, cu 13,92 metri. Clasarea ei nu este deloc întâmplătoare, clubul constănţean specializându-se în ultimii ani în lansarea unor sportive de mare valoare în această probă extrem de tehnică. Toma le calcă pe urme altor două campioane la triplusalt: Cristine Spătar şi Cristina Bujin.

Salbă de medalii pentru surorile Perie

Şi aruncarea ciocanul rămâne o probă în care româncele excelează. Rezultatele Mihaelei Melinte, campioană mondială în 1999 şi europeană în 1998, sunt bine cunoscute. Anunţată anul trecut, retragerea băcăuancei s-a produs într-un moment în care Bianca Perie, o tânără sportivă din Moldova - e născută în 1 iunie 1990, la Roman - domina întrecerile la categoria ei de vârstă. Multiplă campioană mondială şi europeană la junioare, ea a stabilit sâmbătă un nou record al CE de tineret, cu o aruncare de 71,59 metri - precedentul, 71,51 m, era deţinut din 2005, de rusoaica Ekaterina Koroşik. Cu acest rezultat, Bianca a devenit campioană a Europei. Cu o săptămână înainte, la Lille, Roxana Perie, sora Biancăi, a cucerit medalia de bronz la Mondialele de cadete în aceeaşi probă, ea reuşind o aruncare de 56,75 metri, cea mai bună performanţă obţinută de ea vreodată.

Record personal pentru Esthera Petre

Un titlu la fel de preţios a obţinut Esthera Petre (Olimpia), la săritura în înălţime. După un duel palpitant cu Oksana Okuneva (Ucraina) şi Burcu Ayhan (Turcia), românca a reuşit 1,98 metri din a treia încercare, chiar în finalul concursului. A fost cea mai bună săritură din cariera bucureştencei născută în 13 mai 1990 şi care ocupase locul 5 la CM de juniori din 2007, de la Ostrava. 

4 medalii au câştigat atletele din ţara noastră în primele trei zile ale Europenelor de tineret din Cehia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite