Rafael Nadal s-a încoronat la Acapulco. Ibericul calcă din nou apăsat pe urmele lui Federer, atingând o bornă fabuloasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Nadal a muşcat pentru a treia oară în carieră din trofeul-pară al turneului de la Acapulco. Foto: Abierto Mexicano via Twitter
Rafael Nadal a muşcat pentru a treia oară în carieră din trofeul-pară al turneului de la Acapulco. Foto: Abierto Mexicano via Twitter

Spaniolul Rafael Nadal şi-a încheiat în forţă săptămâna de la Acapulco, adjudecându-şi al 85-lea trofeu al carierei, după o finală dominată în faţa americanului Taylor Fritz (22 ani, 35 ATP), pe care a câştigat-o cu scorul de 6-3, 6-2.

Primii doi jucători de tenis ai lumii au purtat un duel de la distanţă în această săptămână, Novak Djokovici păstrând şefia ATP după ce s-a impus la Dubai, iar Nadal răspunzând câteva ore mai târziu cu un triumf în Mexic, la Acapulco (ambele fiind turnee din seria ATP 500).

Rafael Nadal a mers ceas la Acapulco, ajungând să ridice trofeul deasupra capului după un parcurs perfect, fără set pierdut. Ibericul şi-a trecut în CV câteva borne impresionante în această săptămână.

1. În primul rând, Rafael Nadal devine doar al doilea jucător din istorie, după Roger Federer, care trece de 900 de victorii în turneele jucate în condiţii „outdoor“. Întrecerile în aer liber sunt predominante în tenis, Tennis World USA notând că 12 dintre cele mai importante 14 turnee ale sezonului ATP se joacă „outdoor“, faţă de doar două în sală (luând în calcul turneele de Mare Şlem, ATP Finals şi Masters-urile). Iar ibericul a semnat victoria cu numărul 900 în aceste condiţii în faţa bulgarului Grigor Dimitrov (6-3, 6-2).

Roger Federer a obţinut 944 de victorii în turnee „outdoor“, urmat în top de Nadal - 901 victorii, Guillermo Villas (817), Jimmy Connors (788), Novak Djokovici (758), Ivan Lendl (727) şi Andre Agassi (702). Având doar 162 de meciuri pierdute în aer liber, Nadal are în acest moment cel mai bun procentaj de victorii în carieră în condiţii de joc fără acoperiş.

2. În al doilea rând, Nadal şi-a consolidat locul patru în topul celor mai multe titluri câştigate în carieră în proba de simplu. Americanul Jimmy Connors rămâne jucătorul cu cele mai multe trofee (109), urmat de Roger Federer (103), Ivan Lendl (94), Rafael Nadal (85) şi Novak Djokovici (79).

3. Nadal a triumfat pentru a treia oară la Acapulco, după ce luase trofeul şi în 2005 şi 2013. În 2014, turneul mexican a schimbat suprafaţa de joc, după 20 de ediţii consecutive disputate pe zgură, trecând la hard. Rafa a devenit astfel doar al doilea sportiv, după conaţionalul David Ferrer, care triumfă pe ambele suprafeţe în Mexic - aşa cum o mai făcuse în carieră şi la Masters-ul de la Madrid, pe care l-a câştigat mai întâi când acesta era un turneu pe hard, disputat în sală, apoi când acesta şi-a făcut loc în timpul sezonului european de zgură. Interesant este şi faptul că de fiecarea dată când s-a înfruptat din trofeul-pară de la Acapulco, Nadal nu a cedat set pe toată durata săptămânii de concurs.

4. Rafael Nadal a ajuns la al 17-lea sezon consecutiv în care obţine cel puţin un titlu ATP (Roger Federer şi Novak Djokovici au „doar“ 15 sezoane consecutive cu cel puţin câte un titlu ATP câştigat). Primul trofeu al carierei ibericului a venit la Sopot, în 2004, iar spaniolul declara la final de turneu: „Nici că aş putea fi mai bucuros. La Acapulco am câştigat primul meu titlu important (n.r. - al doilea titlu obţinut de el într-un sezon 2005 de record, în care şi-a adjudecat în total 11 trofee) aşa că să fiu aici şi 15 ani mai târziu este ceva extrem de special pentru mine.

Parcursul lui Rafael Nadal la Acapulco:

  • turul 1: 6-3, 6-2 cu Pablo Andujar
  • turul 2: 6-2, 7-5 cu Miomir Kecmanovici
  • sferturi: 6-2, 6-1 cu Soonwoo Kwon
  • semifinale: 6-3, 6-2 cu Grigor Dimitrov
  • finală: 6-3, 6-2 cu Taylor Fritz
Nu am mai jucat după Australian Open, aşa că asta este o săptămână importantă pentru mine. Am jucat solid (n.r. - 63% rată de conversie la mingi de break, 22 din 35), cu intensitatea potrivită, iar forehand-ul mi-a mers bine. Titlul ăsta nu îmi garantează că voi avea un sezon excelent, dar este un start bun de sezon. Rafael Nadal, campion la Acapulco 2020
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite