Pro sau contra acordării cartonaşului galben pentru jucătorii care îşi scot tricoul după ce marchează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Balotelli şi-a dat jos tricoul după ce a marcat contra Italiei în semifinalele Euro 2012, fiind sancţionat cu cartonaş galben FOTO Mediafax
Mario Balotelli şi-a dat jos tricoul după ce a marcat contra Italiei în semifinalele Euro 2012, fiind sancţionat cu cartonaş galben FOTO Mediafax

În ultimul timp, foarte mulţi jucători de fotbal care marchează un gol îşi scot tricoul de joc pentru a se bucura de propria reuşită. Doar că acest gest a ajuns să fie sanţionat de arbitri cu cartonaş galben.

Desele controverse privind acordarea cartonaşului galben jucătorilor care îşi dau jos tricoul după ce marchează deschide un subiect foarte sensibil pentru lumea fotbalului. Regulamentul disciplinar existent pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal nu stipulează o asemenea sancţiune pentru jucătorii care comit acest gest.

Articolul 62 din regulament precizează care sunt abaterile sancţionate cu avertisment (cartonaş galben) de arbitru:
a) comportare nesportivă;
b) îşi manifestă dezaprobarea faţă de deciziile arbitrului prin vorbe şi/sau gesturi nesportive.
c) încălcarea repetată a ”Legilor Jocului”;
d) întârzierea reluării jocului;
e) nerespectarea distanţei regulamentare la executarea loviturilor libere şi la loviturile de
colţ;
f) intrarea sau reintrarea în terenul de joc fără permisiunea arbitrului;
g) părăsirea intenţionată a terenului de joc fără încuviinţarea arbitrului;
h) simularea.

Cavalerii fluierului acordă, însă, cartonaş galben pentru jucătorii care marchează şi îşi dau jos tricoul, chiar dacă regulamentul nu prevede această sancţiune. Majoritatea celor implicaţi în fenomenul fotbalistic dezaprobă aceste penalizări dictate de arbitri, considerând că jucătorul îşi poate manifesta oricum bucuria după marcarea unui gol, fără să fie îngrădit în vreun fel.
Pe de altă parte, deşi jucătorii sunt conştienţi că scoaterea tricoului este sancţionată de fiecare dată cu galben, recurg în continuare la acest gest, care a devenit atât de banal în ultimul timp.
Această problemă a devenit atât de comună, încât nimeni nu o mai ia în seamă. Deşi cei implicaţi în fenomenul fotbal nu sunt de acord cu cartonaşul galben acordat în acest context, au ajuns să nu mai reacţioneze în niciun fel la sancţiunile dictate de arbitri.
Cert este că până când în regulament nu va fi stipulată clar penalizarea cu galben pentru jucătorii care îşi dau jos tricoul, controversele vor continua.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite