Praful se alege de Legea 40 a lui Novak: Explicațiile senatorului Bogdan Matei

0
Publicat:

Bogdan Matei, preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din Senatul României, a declarat, marţi, că ordinul ministrului Sportului, Eduard Novak, privind obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români în competiţiile naţionale, va sta într-un sertar pentru că nu se poate aplica în România.

Eduard Novak va rămâne cu tricoul pe care l-a îmbrăcat pentru a promova Legea 40. FOTO: MTS
Eduard Novak va rămâne cu tricoul pe care l-a îmbrăcat pentru a promova Legea 40. FOTO: MTS

"Acest ordin de ministru nu se poate aplica structurilor sportive din România. Ştiu că a fost o amplă discuţie în special la fotbal şi handbal unde avem cei mai mulţi străini care activează în România. Însă un ordin de ministru nu face parte din categoria legilor primare şi atunci nu poate avea un caracter general asupra tuturor disciplinelor sportive din România. Acest ordin dat de domnul ministru poate avea efect doar în partea cluburilor subordonate Ministerului Sportului. Însă dacă ne uităm la cele 47 de cluburi departamentale aflate în subordinea Ministerului Sportului, putem spune că nici acolo nu se poate aplica pentru că acestea nu deţin foarte multe echipe de seniori şi nu au mulţi străini din diferite motive. Aşa că acesta este un ordin care va sta într-un sertar şi nu va avea niciodată o aplicabilitate", a afirmat senatorul, fost ministrul al Tineretului şi Sportului.

Senatorul Bogdan Matei
Senatorul Bogdan Matei

"Ca ţară membră a Uniunii Europene avem o decizie care spune foarte clar că nu trebuie să împiedicăm libera circulaţie pe piaţa forţei de muncă. Iar fotbalul reprezintă azi o piaţă de muncă şi noi trebuie să ne respectăm acest statut. Aşadar acest ordin cu 40% nu poate fi aplicat, iar în cazul în care o echipă care nu respectă ordinul de 40% şi este amendată, atunci amenda respectivă nu va avea efect pentru că va fi contestată în justiţie iar clubul va câştiga. Libera circulaţie pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană trebuie să fie una fără îngrădire. Am văzut că s-au modificat criteriile cu privire la control şi supraveghere pentru aplicarea acestui ordin de ministru. Dar îşi închipuie cineva că un inspector de la Direcţia Judeţeană de Sport ... să spunem Cluj, va putea face controlul la un meci CFR - U Cluj şi va putea aplica o amendă? Eu mă îndoiesc", a adăugat el.

Bogdan Matei este de părere că o astfel de măsură poate fi luată numai în Parlamentul României şi după ce se vor dezvolta suficient centrele de copii şi juniori din România.

"Dacă vrem să luăm o astfel de măsură, ea numai prin lege poate fi luată. Deci numai în Parlamentul României, nicidecum într-un minister de resort. Când vom avea centre de copii şi juniori în România, atunci putem să ne gândim dacă se impune un astfel de procent în sportul din România. Momentan nu se poate pentru că nu avem structura necesară pentru a putea face acest lucru", a explicat acesta.

Bogdan Matei şi ceilalţi membri ai Comisiei de Tineret şi Sport din Senatul României au efectuat, marţi, împreună cu fostul internaţional Gheorghe Popescu, o vizită la la Muzeul Fotbalului din Capitală.

La 7 iulie 2022, Ministerul Sportului a anunţat că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. Ulterior, ministrul Sportului, Eduard Novak, a mărit sancţiunile pentru cluburile care folosesc un procent mai mare de 60% de sportivi străini de la 3.000 la 30.000 şi chiar 50.000 de lei pe meci. Mai multe federaţii naţionale printre care FR de Fotbal şi FR de Handbal contestă ordinul de ministru, susţinând că acesta încalcă principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, aşa cum este prevăzut în Tratatul Uniunii Europene.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite