Lewis Hamilton, viraj spre istorie: britanicul merge pe urmele lui Michael Schumacher

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Lewis Hamilton îşi va trece în palmares al cincilea titlu mondial în Formula 1, iar recordurile lui Michael Schumacher sunt în pericol.

Lewis Carl Davidson Hamilton, 33 de ani, rescrie istoria Formulei 1. Doar o catastrofă îl mai poate împiedica pe pilotul englez de la Mercedes să pună mâna pe al cincilea titlu de campion mondial. Cu 70 de puncte avans faţă de Sebastian Vettel (Ferrari), englezul îşi poate adjudeca încă de duminică trofeul suprem (Marele Premiu al Mexicului de de la ora 21.00),, fiindu-i suficientă o clasare pe locul al şaptelea, indiferent de ce face germanul. Şi chiar dacă un accident sau o problemă mecanică îl vor scoate din joc acum, Hamilton tot mai are două curse să culeagă punctele necesare. 

Aşadar, englezul va ajunge la cinci titluri în Formula 1, cu două mai puţine decât Schumacher, iar recordul germanului, care în urmă cu 15 ani părea de neatins, e în mare pericol.

Cum niciun alt pilot nu pare a fi capabil să conteste dominaţia lui Hamilton, despre care coechiperul său Bottas spunea că e un punct de referinţă în F1, şi nicio altă echipă nu se apropie de fiabilitatea Mercedes, întrebarea care se pune e: cât de departe poate merge Hamilton?  „Pe traiectoria pe care e acum, nu văd de ce nu ar rămâne pe circuit, să încerce să atingă şi să doboare recordul lui Schumi“ , a spus pentru CNN Lawrence Baretto, senior editor la Formula 1.com. „Lewis e înfometat după victorii, va fi un pretendent la trofeu în următorii ani. Dacă cineva are o şansă la a atinge măreţia, atunci Lewis e acela“. Hamilton l-a depăşit deja pe Schumacher la numărul de pole-position-uri, iar următoarea ţintă e locul unu în clasamentul curselor câştigate. 

Unde a luat Hamilton viteză spre titlu
Startul de sezon a fost unul echilibrat, cu Hamilton şi Vettel mergând roată la roată o bună parte din calendar. Înaintea Marelui Premiu din Singapore, Hamilton, cu 30 de puncte avans faţă de rivalul său, a fost aspru criticat pentru programul său monden. A zburat în acea săptămână la Shanghai şi New York pentru a-şi face debutul în modă, în colaborare cu Tommy Hilfiger, şi mulţi au spus că va fi doborât de oboseală, de schimbarea de fus orar, de programul supraîncărcat. Răspunsul lui Hamilton a venit pe circuit: pole-position şi victorie la Singapore, pe un circuit pe care maşina Ferrari era favorită. Dubla Italia – Singapore de fapt a fost cea care a făcut diferenţa şi a transformat lupta roată la roată într-o cursă solitară a britanicului. „Cred că ce a înţeles echipa Mercedes că trebue să facă, şi a şi făcut-o, a fost să-l lase pe Lewis să fie Lewis. Atunci când e fericit în viaţa personal, e fericit şi pe circuit“, crede Barretto.

Alonso: E în top 5 din istorie
Spaniolul Fernando Alonso, care se retrage la finalul acestui sezon, îl arpreciază enorm pe Hamilton. „E în Top 5, alături de Schumacher, Fangio, Ayrton Senna şi Alain Prost. E dificil să compari oameni din timpuri diferite, dar dacă te uiţi la recordurile lui, la cifre şi la ce face pe circuit, e clar că e acolo, printre cei mai buni din istorie. Îl va depăşi acum pe Fangio şi mă bucur că dacă e cineva din generaţia noastră care  o va face, acela e Hamilton. Atunci când maşina a mers bine, el a câştigat, când maşina mers prost, el tot a reuşit performanţe fantastice.O merită.“

Cântă pe ultimul album al Christinei Aguilera
Lewis s-a născut în comitatul englezesc Hertfordshire. Lucrurile n-au mers între părinţii lui, iar după ce aceştia s-au despărţit, pe când el avea doar doi ani, pilotul s-a împărţit între ei, locuind până la 12 ani cu mama lui şi mutându-se, apoi, cu tatăl şi cu soţia acestuia.
Lewis e vegan, are o viaţă socială activă şi a avut o relaţie de câţiva ani, întreruptă şi reluată de câteva ori, cu Nicole Scherzinger.
Hamilton cântă sub pseudonimul XNDA pe cel mai recent album al Christinei Aguilera. Cei doi au colaborat pentru piesa „Pipe”, aceasta reprezentând şi debutul muzical pentru pilotul britanic. În urmă cu trei ani, Hamilton îşi exprima pasiunea pentru muzică şi spunea că aceasta îi oferă ocazia de a-şi arăta o latură pe care oamenii nu au avut posibilitatea să o descopere. „Muzica a fost o mare pasiune a mea din copilărie. Am început să cânt la chitară când aveam 13 ani. Pot fi eu, pot fi vulnerabil. Pot arăta o latură a mea pe care oamenii nu au putut să o vadă”.


Clasament Formula 1
1. Lewis Hamilton 346 puncte
2. Sebartian Vettel 276
3. Kimi Raikkonen 221
4. Valtteri Bottas 217
5. Max Verstappen 191

Titluri Formula 1
Michael Schumacher 7
Juan Manuel Fangio 4
Lewis Hamilton 4
Sebastian Vettel 4
Alain Prost 4

Curse câştigate
Michael Schumacher  91
Lewis Hamilton 71
Sebastian Vettel 52
Alain Prost 51
Ayrton Senna 41

Recorduri de pole-position
Lewis Hamilton 80
Michael Schumacher 68
Ayrton Senna 65
Sebastian Vettel 55
Alain Prost 33

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite