Leonard Doroftei, preşedinte Federaţia Română de Box: “Era viscol în visteria federaţiei”

0
0
Leonard Doroftei, presedintele Federatiei Romane de Box
Leonard Doroftei, presedintele Federatiei Romane de Box

“Moşu” Doroftei susţine că a găsit o instituţie blocată financiar, pe care vrea s-o revitalizeze în 2013, odată cu renunţarea la boxul amator.

Leonard, eşti de o lună şef la Federaţia Română de Box. Cum merge treaba?

Merge greu, dar o împingem de la spate. Alergăm toată ziua, acum m-am întâlnit cu cei de la Steaua şi plec la Târgovişte să vorbim cu cei de acolo. Cluburile din ţară trebue să ştie că nu sunt singure, că cineva se luptă pentru ele.

Cine se luptă în afară de tine?

Feri Vaştag, Relu Auraş, Titi Tudor, Vasile Câtea, Marcel Boboc, pe ei mă bazez. Plus Marian Simion, la lotul naţional de seniori. N-avem noi bani, dar avem voinţă.

Chiar aşa, bătea vântul prin visteria federaţiei?

Bătea vântul tare de tot, era viscol. Am găsit o visterie goală, conturile blocate, bursele olimpice blocate. Problema cea mai mare era la un hotel din Călimăneşti, faţă de care aveam o restanţă şi care ne ameninţa cu procese. Am reuşit cumva să ne înţelegem cu oamenii şi să le plătim în rate şi am deblocat 24 de burse. Nouă ne-au intrat ceva bani în noiembrie, de la ANST, de la COR, dar nu putem să folosim aceşti bani să plătim din urmă. Datoriile acelea au fost asumate în mod personal de către cineva.

Adică de Rudel Obreja. Cum te mai înţelegi cu el?

Eu cred că a înţeles că n-am nimic de împărţit cu el, pe mine mă interesează să duc boxul înainte şi atâta tot. Dacă o să am vreodată nevoie de sfatul lui, o să i-l cer. N-a fost cazul până acum.

Concret, ce-o să faci în 2013?

În primul rând, o să refacem relaţiile internaţionale, o să organizăm gale şi încercăm să reluăm tradiţia Centurii de Aur. Pentru asta, avem nevoie de bani, de sponsori. Dacă e nevoie, mergem din uşă-n uşă să le cerem sprijinul. Şi vă cerem şi vouă, presa, să ne ajutaţ să punem boxul pe picioare. Mai ales că se anunţă schimbări importante de la anul.

Schimbări importante?

Da, AIBA a hotărât să renunţe la boxul amator, toţi sportivii vor fi profesionişti. Nu se va mai boxa cu cască sau cu maieu. Boxerii vor participa la gale profesioniste sub egida AIBA, fără ca asta să însemne că nu mai au voie să meargă la Olimpiadă. În 2016 vom avea boxeri profesionişti la Olimpiadă, dar nu te gândi că o să vină Klitscho şi Maywheather. Vor participa boxerii de sub egida AIBA, care însă vor avea statut de profesionişti.

Şi cu ce ne ajută asta pe noi?

Dacă galele astea profesioniste vor veni şi-n România, cu atât mai bine, vor fi şi mai mulţi bani. Eu asta îmi doresc de la competiţiile noastre, să nu-i mai punem pe boxeri să se lupte pe diplome şi cupe de tinichea, să ia şi ei nişte bani.

Şi noi cu cine mergem la Olimpiadă? Ai vreun nume?

Deocamdată, îl avem pe Bogdan Juratoni. Sperăm să mai găsim nişte copii, pe care să-i creştem, Olimpiada e departe. Acum e nevoie să punem boxul pe picioare, cu multă muncă, muncă şi puţină nebunie. Poate sunt eu credul, dar aşa consider, că se poate face ceva pentru boxul românesc.

De Lucian Bute ce părere ai, trebuie să se bată din nou cu Froch?

Lucian trebuie să se antreneze zi de zi, să-şi dea seama unde a greşit şi să nu mai repete aceleaşi greşeli pe care le-a făcut. E puţin riscat să se bată cu Froch, pentru că o nouă înfrângere ar însemna poate sfârşitul carierei. Dar are şi el o vârstă acum, ce mai are de pierdut?

Tu ce-ai face?

M-aş duce peste el!

O ultimă întrebare. E bun salariul la Federaţia Română de Box?

E senzaţional, acum îmi caut casă în Hawaii (râde).

Obreja continuă atacurile

Leonard Doroftei a câştigat alegerile pentru Federaţia Română de Box la sfârşitul lunii noiembrie, după o dispută îndelungată cu Rudel Obreja. După ce “Moşu” a dezvăluit problemele din cadrul federaţiei, Obreja a reluat atacul: “Sunt catastrofali! Doroftei, săracul, e împins în faţă de nişte ticăloşi şi o să se demonstreze lucrurile astea. Nu este el de vină, el este un baiat inocent, e hazliu, dar acolo sunt alţi oameni care îl împing din spate”, a recţionat Obreja.

AIBA a renunţat la “Amateur”

AIBA (Amateur International Boxing Association) s-a transformat în IBA, după ce forul amintit a decis să renunţe la cuvântul “Amateur” la finele lunii noiembrie. Cu alte cuvinte, boxul amator, nu va mai exista. De altfel, boxul era şi ultimul sport care aducea aşa-zişii sportivi amatori la Olimpiadă. Din 2013, concursurile sub “cupola” IBA se vor desfăşura în cadrul turneelor World Series of Boxing, turnee care au început din 2010 şi pe care se va pune accentual în viitor.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri