Lance Armstrong şi-ar putea pierde palmaresul de la Turul Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lance Armstrong, americanul care a cucerit Franţa. FOTO Mediafax
Lance Armstrong, americanul care a cucerit Franţa. FOTO Mediafax

Lance Armstrong a renunţat să îşi mai susţină nevinovăţia în faţa acuzaţiilor de dopaj, care au survenit în urma primului titlu câştigat la Turul Franţei.

Ciclistul Lance Armstrong, câştigătorul a şapte titluri Tour de France, se află în pericolul de a-şi pierde palmaresul, din cauza acuzaţiilor de dopaj. Agenţia Andidoping din Statele Unite ale Americii (USADA) îl ameninţă pe Armstrong că, dacă nu se va supune testelor solicitate, îi vor fi retrase toate titlurile. 

Ciclistul îşi explică poziţia prin faptul că, din 1999, anul în care a câştigat pentru prima dată Turul Franţei, a fost supus la mii de teste antidoping, fără a se dovedi că a ar fi luat substanţe interzise. Americanul se arată pasiv în privinţa ameninţărilor agenţiei din SUA. Aceasta susţine că încă din 1996, Armstrong a folosit substanţe interzise pentru îmbunătăţirea performanţei. Americanul s-a retras din circuitul profesionist în 2011, în timp ce procesul intentat de agenţia a fost finalizat la încpeutul anului acesta. La câteva luni de la închiderea lui, vin noi probe care îl acuză pe rutier, inclusiv scrisori ale acestuia, în care tratează subiecte despre un sistem complex de dopaj.

Armstrong declară că nu vrea să se mai apere şi că va suporta consecinţele, mizând pe faptul că publicul este conştient de ceea ce a realizat de-a lungul carierei sale sportive. Pe lângă titlurile care i-ar putea fi retrase, americanului i-ar putea fi interzis să ocupe vreo poziţie în sportul profesionist.

De-a lungul timpului, americanul a fost suspectat de dopaj de nenumărate ori:

  • În 1999, ciclistului i s-au recoltat probe de urină, în urma cărora a fost descoperit un antiinflamator. Dezvăluirea a fost făcută de Le Monde, faţă de care Armstrong s-a arătat agresiv. Rutierul a motivat prezenţa substanţei interzise, glucocorticoid, prin folosirea unei creme pentru o inflamaţie de la şa.
  • În 2000, echipei US Postal i-au fost aduse acuzaţii de depozitare a deşeurilor medicale în apropierea autocarelor cicliştilor. Atunci, procurorii nu au confirmat conspiraţia şi au închis ancheta.
  • Lance Armstrong a fost acuzat că lucrează cu doctorul Ferrari, considerat un geniu al dopajului, suspendat pe viaţă în Italia, în 2002.
  • În 2005, a fost publicată o carte care trata presupusul dopak al lui Lan
  • ce Armstrong. Aceasta cuprindea mărturia fostei maseuze a rutierului, care susţinea că folosea substanţe interzise. În acelaşi an, L'Equipe scria că o probă prelevată în Turul Franţei din 1999 a indicat valori suspecte de eritropoetină. Reacţia ciclistului a fost dea în judecată ziarul francez.
  • În 2006, după ce a câştigat pentru a şasea oară Turul Franţei, record absolut, Armstrong a fost acuzat că a luat steroizi şi adjuvante ilegale în carieră. 
  • Tyler Hamilton a mărturisit că atât el, cât şi Lance Armstrong, îşi injectau EPO în scopul îmbunătăţirii performanţei. Hamilton a declarat că obiceiul era unul cotidian în rândul cicliştilor şi că toţi apelau la îmbunătăţiri pentru obţinerea rezultatelor excepţionale.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite